Reiu hobusetall süttis elektrijalgratta akust (5)

Copy
Hobusetall põles lahtise leegiga.
Hobusetall põles lahtise leegiga. Foto: Lääne päästekeskus

Häirekeskus sai kell 9.16 teate, et Häädemeeste vallas Reiu külas suures maneežiga hobusetallis oli kuulda plahvatust ja hoone on põlema süttinud.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuhi Maris Mooritsa sõnutsi põles tall päästjate saabumise ajaks lahtise leegiga ja vasaku hoonetiiva katus oli juba sisse kukkunud. Talli töötajad toimetasid hobused kohe hoonest välja. Loomad kannatada ei saanud. 

Kella 11 ajal oli Vana-Nurme talu kohal näha veel õrna suitsupilve, sissesõidutee ääres parkis hulga sõiduautosid, väravas valvas politsei. Pärnu Postimehe fotograafi ega ajakirjanikku ratsakooli omanik oma maale ei lubanud, samuti ei soovinud ta jagada kommentaare. 

Taamalt tehtud pilt Reiu ratsakooli päästetöödest. 
Taamalt tehtud pilt Reiu ratsakooli päästetöödest. Foto: Mailiis Ollino

Suure hoone kustutamiseks vajati korralikku abiväge: reageerisid Häädemeeste, Kilingi-Nõmme, Pärnu, Pärnu-Jaagupi kutselised ja Taali vabatahtlikud päästjad. Kella 9.55ks olid päästjad suutnud päästa parema hoonetiiva. Tulekahju saadi kontrolli alla kell 10.21 ja tuli enam edasi ei levinud. Päästetööd jätkusid aga veel keskpäevalgi. 

Peale suuremate päästetööde lõppemist kohale läinud Lääne päästekeskuse tulekahjude menetlejad tegid kindlaks, et põlengu põhjustas elektrijalgratta aku plahvatus. Menetleja Raido Mets ütles, et jalgratta täislaetud aku elemendid plahvatasid järgemööda ja ülikuumad elemendid lendasid hoones laiali. Tuli levis olmeruumidest tallideni. Päästjad reageerisid väga kiiresti ja maneežist sai kannatada üks külg. Paraku hävis tules pea kogu talli varustus.

“Miks aku plahvatas, seda me teada ei saa, kuid akude süttimisel on põleng alati väga intensiivne, suure leegiga ja seda ise kustutada on pea võimatu. Ainuke meede on visata põlev aku hoonest välja. Kõnealusel juhul oli aga põleng liiga intensiivne ja inimesele ka ohtlik,” sõnas Mets. Lisades, et eri elektrisõidukite põlengud on üsna sagedased. Akule mõjub igasugune muljumine, kukkumine või torked, muutes kohe selle töökindlust.

“Tõukerataste akudega juhtuvad põlengud on sagedased just selle pärast, et need saavad tihtipeale kahjustada, sõites mööda äärekive või tehes nendega muid trikke,” märkis päästekeskuse menetleja. “Soovitan kindlasti mõelda läbi, kus te oma elektrilisi sõiduriistu hoiate ja laete. Vaadake, kas laadimiskoht on küllalt kaugel põlevmaterjalidest. Hea oleks, kui laaditaks üldse hoonest väljaspool. Teiseks tuleb pidevalt jälgida aku seisukorda, et sellel ei oleks nähtavaid vigastusi. Ja laadima peab järelevalve all.”

Tagasi üles