Kas teie kodus on suitsu- ja vingugaasiandur? Kontrollijad tulevad peagi

Copy
Suitsuandureid kontrolliti kodudes ka mullu. 
Suitsuandureid kontrolliti kodudes ka mullu. Foto: Mailiis Ollino

Päästeamet kontrollib järgmisel nädalal suitsu- ja vingugaasiandurite olemasolu Eesti inimeste kodudes. Peagi algab kütteperiood, mistõttu on väga oluline veenduda, et nii suitsu- kui ka vingugaasiandur oleksid olemas ja töökorras. Suitsuandur on kohustuslik olnud 15 aastat, vingugaasiandur tahkeküttega kodudes ligemale kolm aastat.

"Kontrollisime eelmisel aastal suitsuandureid ligikaudu 5500 kodus ning leidsime, et töötav suitsuandur oli puudu veerandis. Teeb väga murelikuks see, et kui täna juhtuks tulekahju, siis pea veerandis Eesti kodudes suitsuandur sellest teada ei annaks, sest seda lihtsalt ei ole või pole see töökorras. Töökorras suitsu- ja vingugaasianduri olemasolu peab olema sedavõrd loomulik nagu töökorras pidurid autol," rääkis päästeameti ohutusjärelevalve osakonna juhataja Maret Rannala ning lisas, et oma kodu ja pere ohutuse eest peab igaüks ise hoolt kandma.

Kontrollkäigud toimuvad 23.–27. septembril kuni kella seitsmeni õhtul. Kontrollimas käivad päästeameti inspektorid koos päästemeeskondadega. Kui andur puudub või ei ole see töökorras, võib saada 40 eurot trahvi. Kontrolli eesmärk on saavutada see, et kodudes oleks nõuetekohaselt paigaldatud ja töökorras andurid.

Kontrollkäikudel on inspektoritel ja päästjatel alati seljas päästeameti ametlik riietus ning kaasas töötõend. Kahtluse korral tuleb paluda tõendit näidata.

Igas kodus peab olema vähemal üks töökorras suitsuandur. Soovituslik on aga paigaldada suitsuandur igale korrusele või isegi igasse tuppa.  Tahkeküttesüsteemiga (kamin, ahi, pliit) kodus peab olema ka töökorras vingugaasiandur, mis peab olema paigaldatud vastavalt juhisele.

Tagasi üles