Künnivõistluste sünnikohas selgusid parimad

Copy
Künnimeistrivõistlused said 150 aastat tagasi alguse Vändrast.
Künnimeistrivõistlused said 150 aastat tagasi alguse Vändrast. Foto: Oleg Hartsenko

Massu külas 50. Eesti künnimeistrivõistlustel tulid meistrite klassis tava- ja pöördadraga masinatel esikohale Raido Kunila ja Indrek Mägi. Mõlemad võistlejad sõidavad järgmisel aastal Eestit esindama künni-MMile. “Minister-kündja 2024” tiitli pälvis regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman.

Peakorraldaja Margus Lepp jääb tänavuste meistrivõistlustega rahule. „Vihmane ilm esitas väljakutseid nii võistlejatele kui ka publikule, kuid keeruliste künniolude kiuste näitasid kõik kõrget taset ja pakkusid tõeliselt nauditavat vaatepilti,“ märkis Lepp. Tema sõnade kohaselt on võistluse eesmärk hoida künnitraditsioone elus, tuua esile noorte põllumeeste oskusi ja näidata, millist kvaliteeti rakendada igapäevatöös.

„Võrreldes 150 aastat taguse ajaga, mil Vändras toimusid esimesed künnivõistlused, on tehnika ja töö kvaliteet küll palju arenenud, kuid kündmise põhiolemus – maa ja inimese koostöö ning oskusliku töö tähtsus – on jäänud samaks,” lisas Lepp.

Eesti parimaid kündjaid tulid Vändrasse tunnustama varasemad põllumajandus- ja maaeluministridki ning praegune minister. Ühtlasi selgitati nendevahelises sõbraliku võistluse käigus välja minister-kündja. Tiitli pälvis regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman, kelle kinnitusel kujunes võistlus ääretult tasavägiseks. “Vastutus oli suur, kuid ministrid toetasid üksteist innukalt. Kõik võtsid asja tõsiselt ja mütsiga lööma ei tulnud keegi,” lausus Hartman. “Suur rõõm oli koos valdkonna eestvedajatega Eesti künnimeistrivõistlustel kohtuda. Tunnustan nii endiste ministrite kui ka praeguste põllumajandusettevõtjate panust meie valdkonda. Ühtlasi tänan väga võistluse korraldajaid.”

"Minister-kündja 2024" tiitli pälvis regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman.
"Minister-kündja 2024" tiitli pälvis regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman. Foto: Oleg Hartsenko

Teised ministrid-kündjad olid Andres Varik, Tiit Tammsaar, Ester Tuiksoo, Mart Järvik, Arvo Aller ja Madis Kallas. Ministri-kündja võistluse peakohtunikud olid Jaak Läänemets ja Andres Oopkaup.

2024. aasta künnimeister tavaatrade klassis on Raido Kunila (Artiston Grupp). Teise koha saavutas Kaspar Järvala (künniklubi Kaspar Järvala) ja kolmanda Jaagup Kask (Olustvere teenindus- ja maamajanduskool). Pöördatrade klassis sai esikoha Indrek Mägi (Olustvere teenindus- ja maamajanduskool), teise koha Reimo Ilves (Järvamaa kutsehariduskeskus).

Künnimeister tavaatrade klassis on Raido Kunila (Artiston Grupp). Teise koha saavutas Kaspar Järvala (künniklubi Kaspar Järvala) ja kolmanda Jaagup Kask (Olustvere TMK).
Künnimeister tavaatrade klassis on Raido Kunila (Artiston Grupp). Teise koha saavutas Kaspar Järvala (künniklubi Kaspar Järvala) ja kolmanda Jaagup Kask (Olustvere TMK). Foto: Oleg Hartsenko

Kõrrepõldu kündnud pöördatrade vabaklassi parimaks osutus Toomas Silm (Vändra AS), teise koha saavutas Heino Madisson (Vändra AS) ja kolmanda Erki Punga (Põlva Agro).

Noorte klassis tavaatradel võitis võistluse Kristjan Raamat (Järvamaa kutsehariduskeskus), teise ja kolmanda koha saavutasid vastavalt Jürgen Paap (Järvamaa kutsehariduskeskus) ja Rasmus Runtal (Olustvere teenindus- ja maamajanduskool). Nii nagu meistrite klassis, kündsid nooredki esimesel võistluspäeval kõrre- ja teisel rohumaal.

Kõrrepõldu kündnud pöördatrade vabaklassi parim oli Toomas Silm (Vändra AS), teise koha saavutas Heino Madisson (Vändra AS) ja kolmanda Erki Punga (Põlva Agro).
Kõrrepõldu kündnud pöördatrade vabaklassi parim oli Toomas Silm (Vändra AS), teise koha saavutas Heino Madisson (Vändra AS) ja kolmanda Erki Punga (Põlva Agro). Foto: Oleg Hartsenko

Künnimeistrivõistluste rahvarohkeimas, põkade klassis oli võistlejaid 18 ning seal võidutses Riivo Sepp.

Tagasi üles