Suur lugu Riik astub Pärnu miljarditehase suunas kindlaid samme, samal ajal võitlevad looduskaitsjad haruldase metsatüki eest (3)

Hollandi ettevõte Power2X soovib Pärnusse rajada Euroopa suurima metanoolitehase. Praeguste plaanide järgi alale, kus asub puhkemets 11,3 hektari vääriselupaikadega. Tähtsad ninad nii linnavalitsusest kui ministeeriumist löövad käsi kokku ja leiavad, et see on võimalus, mida kindlasti ei tohi peost lasta. Looduskaitsjad hoiavad kahe käega peast kinni ja loodavad, et veel on võimalik teerull peatada.

Krokodillinahka meenutava koorega ligemale 200aastased männid, sihvakad pihlapuud, uhke korallnarmik, kaitsealune mets-kuukress – riigile kuuluv Harutee mets Niidu tööstuspiirkonnas ei ole ilmaasjata vääriselupaigaks (VEP) nimetatud. Siin kulgeb loodus omasoodu, ilma inimese “korrastava” käeta. VEPi puhul on tegemist väga kõrge ökoloogilise väärtusega metsatükiga, kus on säilinud puutumatu looduslik elurikkus. Vääriselupaiku on Eestis veel järel umbes 1,5 protsendil metsamaal.

Septembri viimasel päeval korraldas mittetulundusühing Päästame Eesti Metsad kõnealuses metsas kaks matkatiiru. Esimesel osales kümmekond inimest. Nii mõnigi retkel osalenud põlispärnakas tõdes, et ei teadnud siin tehaste vahel säärast ürgset, kuid igati jalutatavat ja nauditavat metsa laiuvat. "Nii võimsaid mände pole varem näinud," märkis Tõstamaalt tulnud loodushuviline Tõnu.  

Tagasi üles