Meistrivõistlustel valmib lastele 11 mängumaja

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa kutsehariduskeskust esindavad võistlustel esimest aastat ehituspuusepaks õppiv Jarmo Kask (vasakul) ja aastase õppeprojekti raames palkmaja ehitaja kutset omandav Kristjan Pikner.
Pärnumaa kutsehariduskeskust esindavad võistlustel esimest aastat ehituspuusepaks õppiv Jarmo Kask (vasakul) ja aastase õppeprojekti raames palkmaja ehitaja kutset omandav Kristjan Pikner. Foto: Ants Liigus

Täna jätkuvad Pärnumaa kutsehariduskeskuse (PKHK) puidutöökojas eile alanud üleriigilised ehituspuuseppade kutsemeistrivõistlused, mille tulemusena valmib 11 lastemajade sõrestikku.

Kahel päeval võtab teineteiselt mõõtu kümme kaheliikmelist võistkonda kümnest Eesti kutsekoolist ja üks tandem harjutab kätt ja võistlusnärvi rahvusvahelise kutseoskustevõistluse “EuroSkills 2012” tarvis.

Pärnus korraldavad võistlust PKHK ja Sihtasutus Innove.

Sihtasutuse kutsemeistrivõistluste koordinaatori Kristel Jaaksoni jutu järgi on noorte ehituspuuseppade huvi võistluse vastu mõnes kutsekoolis nii suur, et oma esinduse väljasaatmiseks korraldatakse enne koolisisene võistlus.

PKHKs toimub üleriigiline puuseppade mõõduvõtt esimest korda. “Varem on meie majas olnud tislerite kutsemeistrivõistlused,” sõnas PKHK puidu eriala kutseõpetaja Karli Edo. “Küll oleme oma puusepaõpilastega alati teistes koolides korraldatud riiklikel meistrivõistlustel osalenud ja saanud neil nii teisi kui kolmandaid kohti.”

Oskuste-teadmiste proovilepanek annab õpetaja hinnangul tulevastele meistritele palju. “Minu hinnangul on võistlusele väljatulek tubli tegu,” tähendas Edo. “Peale nutikuse, oskuste ja hea töö on siin vaja säilitada külma närvi. Piiluvad ju kõik silmanurgast, mida konkurendid teevad.”

Jaakson ütles, et puusepaõpilaste võistlustööde teema valitakse igal aastal välja koostöös kohalike omavalitsustega, et valmistatu leiaks hiljem praktilist kasutust. Nii on noored ehituspuusepad varasematel aastatel teinud näiteks koerakuute, bussiootekodasid ja prügimaju. Mullusel võistlusel Haapsalu kutsehariduskeskuses aga meisterdati kaheksa istepinki, mis paigutati Haapsalu promenaadile.

Seekordsel kutsevõistlusel sündinud 11 lastemajade puitkarkassi viimistlevad lõpuni PKHK õpilased Edo juhendamisel.

Neljaruutmeetrised mängumajad saavad kasutamisvalmis mai keskpaigaks, misjärel antakse need üle Halinga vallavalitsusele, mis need valla lasteaedadele jagab.

Kahe päeva peale tuleb 15 tundi kestvat pingelist saagimist-klopsimist ja lõpptulemit hindab viieliikmeline žürii, kuhu kuuluvad ehitusfirmade ja Innove esindajad.

Esikolmikusse jõudnud tunnistatakse ehituspuusepa I kvalifikatsiooni vääriliseks, mis tähendab, et kutsekooli lõpetades ei pea need noored enam kutseeksamit sooritama. Peale selle premeerivad sponsorid parimaid puusepatööriistadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles