Vastuoluline huvikoolijuht tahab lahkuda tipus

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Rossi viimaseks tööpäevaks Pärnu loodus- ja tehnikamaja juhatajana jääb 20. august. “Taasiseseisvumispäev,” nagu Ross ise muiates märkis.
Tiina Rossi viimaseks tööpäevaks Pärnu loodus- ja tehnikamaja juhatajana jääb 20. august. “Taasiseseisvumispäev,” nagu Ross ise muiates märkis. Foto: Ants Liigus

Suve lõpus ametist lahkuv Pärnu loodus- ja tehnikamaja juhataja Tiina Ross jääb kokkulepitud kohtumisele minuti jagu hiljaks. Selleks on hea põhjus. Ta tuleb nõupidamiselt keskkonnahariduskeskuse ehitajaga: toppama jäänud ettevõtmine on lõpuks nii kaugel, et juba alanud nädalal lüüakse kopp maasse.

Lahkumisavalduse esitas Ross, kelle ametisse nimetamine käivitas kaks aastat tagasi kohalikul haridusmaasikul arvestatava skandaali ja sopaloopimissõja, mis otsapidi isegi uurimisorganitesse jõudis, linnavalitsusele mõni nädal tagasi. Ometi on ta varem öelnud, et soovib sellele kohale jääda vähemalt keskkonnahariduskeskuse valmimiseni. Mis või kes seisab selle äkilise lahkumise taga?

“Elu pakub väljakutseid ja mul on uus väljakutse,” põhjendas, kuid ei selgitanud Ross lepingu enneaegset ülesütlemist. Samuti jättis ta esialgu enda teada, missuguse tuleviku nimel ta ree pealt maha astus.

Mitte just kõigile armas

Pärnu abilinnapea Jane Metsa kinnitusel linnavalitsusest Rossile mingit survet lahkumiseks ei avaldatud. Uudis, sealjuures nagu Mets toonitas, kahetsusväärne uudis Rossi lahkumise kohta tulnud neilegi täiesti ootamatult.

Võib-olla tõesti ootamatult selles mõttes, et ei arvatud, et Ross lahkub, ent nii mõnigi võis vähemalt salaja oodata ja loota, et ta seda teeb. “Ma tean, et mul on linnas pooldajaid ja paljud hindavad mu tegemisi, aga nende koolide (loodusmaja ning tehnika- ja tööõpetusmaja, A. P.) liitmise tõttu on arvestatav osa neid, kellele minu persoon mitte kunagi armsaks ei saa,” avaldas Ross.

Igatahes pärast seda, kui Ross oma lahkumisavalduse linnavalitsusse saatis, pole tööandja poolt temaga keegi ühendust võtnud, lahkumise põhjusi küsinud ega muul viisil huvi üles näidanud. “Kaks päeva hiljem oli siin meie majas volikogu hariduskomisjon, kus olid abilinnapea ja haridusosakonna juhataja, ja mängisime sellist mängu, et me keegi ei tea, et ma olen lahkumisavalduse esitanud,” tõdes Ross, et olukord on kujunenud pehmelt öeldes kummaliseks.

Ise on rahul

Järelduse, et linnavalitsus ta lahkumisavalduse üldse kätte on saanud, pidi Ross tegema linnavalitsuse läkitatud teatest, et linn otsib õppeasutusele uut juhti. “Ma tegelikult ootasin kõnet või kirja,” tunnistas ametist lahkuv koolijuht. “Tahtsin otse tänada enda usaldamise ja endale antud võimaluste eest.”

Põhjus, miks Rossi peale mõningates ringkondades vimma peetakse, peitub kaks aastat tagasi tema poolt huvikoolide liitmise käigus langetatud koondamisotsustes. Töökoha kaotas 11 inimest – kõik tehnikamajast.

“Rohkem ükski inimene koondamisteadet ei saa, ülejäänud kirjutavad lahkumisavalduse, kui nad hakkama ei saa,” sõnas Ross, kes nüüdseks ise lahkumisavalduse kirjutanud, toona resoluutselt.

Üldjuhul kirjutataksegi lahkumisavaldus enne lepingu lõppemist emmal-kummal põhjusel: ollakse olnud kas väga edukad või siis läbi kukkunud. Ross usub, et sellel skaalal jääb ta kahtlemata edukate poolele. “Ma tunnen, et kool on praegu parimas seisus, mis ta minu ajal on olnud. Jah, loomulikult on veel palju teha, kuid sellises seisus kooli on hea üle anda,” kinnitas Ross endise sportlasena, et lahkuda tuleb tipus.

Ei täitnud kõiki lubadusi

Tööandja abilinnapea Metsa isikus leiab samuti, et Ross on endale pandud ootusi õigustanud. Üldjoontes. Samal ajal nentis Mets, et tehnika valdkonna arendamises esineb mõningaid vajakajäämisi, võrreldes sellega, mida Ross linnavalitsusele esitatud visioonis välja käis.

Näitena lati alt läbi minekust toob Mets Nurme tee motomaja, kus enne seda, kui koolid ühendati ja Ross juhtimise üle võttis, tegutses Askold ja Maksim Vaino vedamisel auto- ja motoring, samuti kardi- ja motokrossiring. Nüüd pole sinna jäänud muud kui motokrossiring.

Ja kui vaadata loodus- ja tehnikamaja ringide nimekirja, on klassikaliselt tehnilisi huviringe ligi 40st kolm. Peale mainitud motokrossi veel lennu- ja automodellism.

“Ilmselt ikka on jumal kuskil,” rõõmustas Askold Vaino kuuldes, et inimene, kes tema ringid laiali saatis ja motoklubilt kodu võttis, ameti maha paneb. “Huvitav, et keegi ei pannud tähelegi, kuidas üks inimene lõi tehnikute maja laiali ega teinud sellest mingisuguseid järeldusi.”

Vaatenurk loeb

Rossi selgitusel sõltub aga kõik sellest, mida tehnikaalaks pidada. Kas puutööring on loodus- või tehnikaring? Või kokandus, mis juba siis, kui Ross kooli üle võttis, tehnikaringide nimekirjas oli? Aga eri materjalidest meisterdamine, fotoring või pärlipunumine?

“Tänapäeval ei ole tehnikaring klassikaline ring, kust laps tuleb koju, käed õlised, ja on keeranud 24 suurusega mutrivõtit. Palju on asendunud ja me oleme edasi läinud,” selgitas Ross, et pioneeride maja aeg on pöördumatult möödas. Ja uuel ajal tuleb tehnikaringide alla lugeda arvutiring või robootika, kus lapsed Lego konstruktoreid kokku lappavad ja programmeerivad. Pealegi, nagu Ross märkis, ei andnud linnavalitsus talle koolide liitmisel visioonide täitmiseks lisaraha.

Enda kinnitusel ja arusaamade järgi on Ross teinud kahel viimasel aastal täpselt seda, mida ametisse astudes lubas: keskendunud tehnilise huvihariduse arendamisele ja järeleaitamisele. Näiteks toob Ross kaitseprillide soetamise tehnika- ja tööõpetusmajja. Samuti õnnestus tal hankida raha tööõpetusmaja tolmuerastussüsteemi väljaehitamiseks. Suur töö on ära tehtud õppekavade ümberkirjutamisel.

Tütar ja minia palgal

Oskus õigeid niite tõmmata ja rahasummasid vajalikus suunas liigutada näitab, et ega Mets omal ajal ilmaasjata iseloomustanud Rossi kui väga võimekat juhti. Seda tunnistas ka Vaino. “Ta oskab meestega rääkida,” ütles Vaino, kelle veendumuse kohaselt kasutab psühholoogiat tudeerinud ja kahtlemata karismaatiline Ross oma tahte läbi surumiseks naiselikke võlusid. Nõnda loodud mõjusfäär ulatunud nii linnavalitsuse haridusametisse kui tehnikamajja.

“Sealt see asi hakkas, Pajula (tehnika- ja tööõpetusmaja viimane direktor Tarmo Pajula, A. P.) avas talle kõik meie väiksed saladused ja siis tal oli hea tegutseda, pani jala taha ühele, teisele ja kolmandale,” pakkus Vaino välja oma versiooni meetodite kohta, mille abil Ross omale tülikatest inimestest vabanes ja lojaalsed enda ümber koondas.

Näiteks pärast seda, kui Ross Mai tänava botaanikaaia aedniku tööülesannete täitmata jätmise eest vallandas, võttis ta vabanenud ametikoha peale tööle oma tütre. “Seda teemat on ka politseis uuritud, kuna minu peale on sinna kaebus esitatud, aga sealt ei leitud mingit probleemi,” hindas Ross kõik korrektseks. Nagu sellegi, et loodus- ja tehnikamaja kontoris töötab projektijuhina Rossi poja elukaaslane. “Issand jumal, keda see huvitab? Mul on väga hea projektijuht,” kinnitas senine juhataja, et ei näe siin probleemi. Seda enam, et elukaaslased said tema pojast ja projektijuhist alles pärast töölepingu sõlmimist.

Ei lahku üksi

Mis saab meeskonnast pärast juhi lahkumist? “Mul on väga targad ja tublid töötajad, nad toimetavad kindlasti rõõmuga edasi – need, kes on jääjad,” ütles Ross.

Ometi lahkub Rossiga samal ajal viiendik kollektiivist. Mitte küll otseselt seetõttu, et tema lahkub. Näiteks üks läheb pensionile, teine, siiani Tallinnast tööl käinud inimene loobub oma ametist perekondlikel põhjustel. “Aga võib-olla on see andnud komakoha sellele otsusele, viimase tõuke,” ei välistanud Ross enda antud impulsi mõju täielikult.

Igal juhul saab loodus- ja tehnikamaja Rossi ja tema kaaskondsete lahkumise järel teistsuguse näo. Millise, sõltub juba järgmisest juhist. Või nagu Vaino märkis: “Üks on ainult selleks, et karistada ja lüüa laiali, aga mõistlikud inimesed võib-olla leiavad, et see, mis hea oli, väärib taastamist ja edasiviimist.”

Samamoodi loodab Ross, et tema võetud kurss väärib hoidmist. Sestap kavatseb ta tulevase juhi töölauale jätta peale põhjaliku ülevaate hetkeolukorra kohta peoga suuniseid. “Et ellu viia just seda visiooni, millisena mina olen näinud seda kooli jätkamas,” leidis Ross, et uuel juhil pole mõistlik hakata olemasolevat kohe lõhkuma ega lammutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles