Galerii: Pärnu suvele puhuti hoog sisse

Lenel Karu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Vallikäärus avati veefestival Watergate ja Pärnu linn võttis vastu suvepealinan tiitli.
Pärnus Vallikäärus avati veefestival Watergate ja Pärnu linn võttis vastu suvepealinan tiitli. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eile algas Pärnus suvi ning Vallikäär muutus terveks õhtuks peopaigaks, kus sõitsid võidu põnevad veesõidukid, saluudi ja särinaga avati veefestival Watergate, kuid kõige olulisem - Pärnu võttis vastu suvepealinna tiitli.
 

Kell hakkas saama kuus, kui Vallikääru kallastele oli kogenunud inimesi murdu. Päike paistis palavalt ja nii mõnigi oli varjunud selle eest puu alla või katnud pea vana ajalehega. Pärnu rahvas oli kogunenud üle pika aja koos välja, linna keskele, et saada osa suve ühest põnevamast sündmusest. Oli aeg alustada Lappajate meistrivõistlustega, mille peauhinnaks oli 100 liitrit kütust.                                                                                        

Lappajate MM

Võistluseks olid kohale tulnud mitmed erinevad veesõidukid, nende seas nii uusi kui vanu osavõtjaid. Igal sõidukil tuli teha auring publiku ees, kes aplodeeris ja elas kaasa kõigile võistlejatele. Selle aasta võistluse vanim veesõiduk pärines 1982. aastast ja oli võistlusel esimest korda.

Eriline külaline oli ka maailmakoondise alus PMA 048. Erinevaid riike tähistavate lippude ja kõrge mastiga sõiduk pälvis kohe publiku tähelepanu ja aplausi. Kui auring tehtud, sättisid võistlejad ennast stardijoonele ja vile kõlades algas kihutamine silla poole. Publik oli niivõrd innustatud ja elav, et jooksis ja liikus veesõidukitega kalda peal kaasa. Varsti olid esimesed osalised juba tagasi finišis, mida jälgis paadilt Teele Pärnu linnapea Toomas Kivimägi. Käisid paar mürtsu ja pauku, millega sõjalaev Ristna pärnakaid tervitas. Tallinna linnasekretär Toomas Sepp ja linnapea Toomas Kivimägi astusid Ristna pardale ja tervitasid inimesi.       

Veefestivali Wategate avamine

Ehmatus oli suur nii mõnelegi pealtvaatajale, kui käis paar pauku, särises ilutulestik ja avati sild. Õhus hõljus kollastes ja roosades toonides suits, publiku seast kostis rõõmuhüüded ja silla alt sõitsid läbi linnapea Toomas Kivimägi ja Tallinna linnasekretär Toomas Sepp. Linnapeale järgnesid kõik Lappajate sõidul osalenud veesõidukid, keda rahvas tänas aplausi ja kisaga.

Esmakordselt tutvustati suve avamisel wakeboardiga sõitmist. Korraldaja selgitas spordiala kui lumelauaga vee peal sõitmist. Pealtvaatajatele näidati, kuidas wakeboardiga sõitmine käib ja huvi proovida tekkis nii mõnelgi suvitajal.

Suvepealinna tiitel

Linnapea Toomas Kivimägi esitas rahvale kõne. „Suur suvi astus täna öösel üle ukseläve ja seda on tunda kõikjal, linnatänavatel ja inimeste südametes,” rääkis Kivimägi. Ta tõi välja Pärnu silmapaistvate saavutustena uue muuseumihoone rajamise, Lappajate meistrivõistluse, Grillfesti toimumise ja loomulikult suurima sündmuse - Võidupüha paraadi, mis leiab aset laupäeval.  

Kivimägi rõhutas Pärnu tähtsust Eesti Vabariigi sünnilinnana, kus on juba 11 000 aastat elatud. Ja siis kõlas tema suust „Tere Pärnu suvi,” millele järgnes võimas aplaus. Pärnu rahvast tervitasid ka Türi ja Tallinna linna esindajad ning siis võtttis Kivimägi vastu suvepealinna tiitli. Esmakordselt saabus sel aastal suvepealinna tunnistus meritsi, sõjalaeva Ristnaga. Suvepealinna tiitel kehtib Pärnule 21.septembrini.

Tantsu, tralli ja tuld

Kui suvepealinna tiitel oli vastu võetud, jätkasid kontserdiga Kaunimate Aastate Vennaskond ning muusika meelitas tantsima ka esimesed julged. Ei läinud kaua, kui kogu plats oli täis kõige pisemaid tantsulapsi. Pärnu elas ja hingas täiel rinnal.

Kui suur osa publikust oli tantsimas ja muusikat kuulamas, siis leidus ka neid, kes tahtsid olla juures muinastule regati saabumisel. Vallikääru olid kohale jõudnud mitmed erinevad veesõidukid, näiteks kanuud, süstad ja aerupaadid. Start regatiks anti Paikuselt, Eesti vanimast teadaolevast inimasutusest Pulli külas kell kuus.

Kolme lapsega Vallikääru tulnud Signe Vaimand oli päeva jooksul proovinud jõuda igale poole ja oli tulemusest positiivselt meelestatud. „Esimest korda nägin silla avamist, see oli tõesti põnev”, ütles Vaimand. Ta lisas, et meeldiv oli näha Pärnu inimesi üheskoos suve tervitamas.

Õhtu saabudes oli Vallikäär jäänud veidi vaiksemaks, kuid inimesed ei olnud lahkunud, vaid kuulasid isamaalisi laule. Kõlasid „Põhjamaa” ning „Ärkamise aeg” ning õhtu kulmineerus muinastule süütamisega. Iidsete vanasõnade kordamise saatel süütasid tule Kaitseliidu noorkotkad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles