Pärnu linnapea laseb Vene gümnaasiumi direktori lahti

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vene Ggmnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov.
Pärnu Vene Ggmnaasiumi direktor Vladimir Klevtsov. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi saatis täna Pärnu Vene gümnaasiumi direktorile Vladimir Klevtsovile töölepingu erakorralise ülesütlemise avalduse, mille Klevtsov lubas kohtus vaidlustada.
 

Ametist vabastamine on seotud 25. mail koolis toimunud bioloogia riigieksamiga. Eksamit tegi 21 õpilast, kellest 17 sai null ja üks 14 punkti. Kuna eksami sooritamiseks on vaja 20 punkti, jäi 18 õpilasel gümnaasium lõpetamata.

Eksamikomisjoni esimees oli Klevtsov, liikmeteks kooli bioloogiaõpetajad Ljudmila Fedotova ja Valentina Judina. Välisvaatlejana oli eksamil Pärnu Vanalinna põhikooli õpetaja Klara Golovanova.

Vead ja kirjeldused olid identsed

Riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse eksamikorralduse osakonna juhataja Andres Ääremaa sõnutsi pani eksamitööde hindaja tähele, et õpilased on massiliselt maha tõmmanud õigeid vastuseid ja kirjutanud valed nende asemele. Samuti olid identsed loetelud, mis õpilastel paluti kirjutada.

“Kui näiteks paluda nimetada kõik Eesti metsades elavad loomad, siis kõik loetlevad neid ühtmoodi. Kusjuures ei kirjutata “siil”, vaid “teravokassiil”. See äratab ju kahtlust,” tõi Ääremaa teoreetilise näite.

Ääremaa jutu järgi selgus asjaosaliste seletuskirjadest, et välisvaatleja meelitati ruumist välja ja üks õpetajatest hakkas õpilastele vastuseid ette ütlema. “Minu poolt vaadates on siin kaks probleemi. Esiteks ei taganud eksamikomisjon korda eksamiruumis. See on eetiliselt kõlbmatu, et õpetaja hakkab abistama,” rääkis Ääremaa.

Teise probleemina nimetas Ääremaa seda, et 18 õpilasel jääb kool lõpetamata ja nad saavad gümnaasiumi lõpetada alles järgmisel aastal. “See on tohutu süükoorem koolijuhile. Ma ei tea, kas direktor viibis sel ajal ruumis või mitte, igal juhul toimus see tema teadmisel,” kõneles ta.

Ääremaa sõnade kohaselt kahtlustas eksami- ja kvalifikatsioonikeskus algul ka neid kolme, kes eksami sooritasid. “Otsus tehti selle põhjal, millistes töödes olid identsed vead ja kirjeldused. Need kolm ei läinud mahakirjutamisega kaasa,” lausus ta.

Ääremaa ütlust mööda on osa õpilasi hilisemates apellatsioonides selgitanud, et algse seletuskirja tekst anti neile ette. “Tean, et direktori poolt avaldati survet. Seletuskirjadele kirjutas alla ka Klevtsov,” ütles eksamikorralduse osakonna juhataja.

Direktor end süüdi ei tunnista

Klevtsov ütles Pärnu Postimehele, et tema ennast süüdi ei tunnista ja annab asja kohtusse. “Kui mina eksamiruumis olin, siis maha ei kirjutatud,” lausus ta. Küsimusele, kas ta oli kogu aeg eksamiruumis, vastas koolijuht jaatavalt.

Kuuldes, et õpilased rääkisid esialgsetes seletuskirjades ja apellatsioonides eri juttu, ütles Klevtsov, et õpilasi võis mõjutada eksamil läbikukkumisest teadasaamine. “Nad on kõik täiskasvanud inimesed. Miks nad kirjutasid teisel korral teisiti, kui said teada, et said null punkti, ma ei tea,” rääkis ta.

Klevtsovi hinnangul vastutab eksamil toimuva eest välisvaatleja. Küsimusele, kas välisvaatleja Klara Golovanova käis ruumist väljas, Klevtsov ei vastanud.

Pärnu linnapea Toomas Kivimägi tõdes, et kuigi toimunu kirjelduses on vastuolulisi seletusi, ei näe ta ühtegi võimalust koolijuhi jätkamiseks senises ametis. “Riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse poolt on eksami läbiviimise korra rikkumine tuvastatud ja selle tulemusena jääb 18 õpilasel sel aastal lõputunnistus saamata. Sellised rikkumised on lubamatud ja tagajärjed väga valusad, mistõttu ka otsus direktori suhtes karmim võimalikest,” teatas Kivimägi.

Klevtsov on Reformierakonna liige ja kuulub linnavolikogusse. Küsimusele, kas erakond võib asuda Klevtsovi kaitsele, ütles reformierakondlasest hariduse abilinnapea Jane Mets, et ta ei usu seda.

“See on äärmiselt kahetsusväärne ja lubamatu juhtum. Eelkõige oli kooli direktori kui eksamikomisjoni juhi ülesanne tagada eksamiruumis kord, mida ta kahjuks ei suutnud tagada,” rääkis Mets.

Eksamikomisjoni kahe ülejäänud liikme vastutuse kohta ütles Mets, et nende tööandja on Klevtsov. “Täna ei ole neile minu teada midagi tehtud,” lausus ta.

Linnavalitsusel on kavas Vene gümnaasiumi direktori leidmiseks konkurss välja kuulutada. Klevtsovile öeldi leping üles 2. juulist, reedel määrab linnavalitsus ajutise koolijuhi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles