Kastna eripära kajastub kunstniku silmade kaudu

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Kastna kirikus (pildil) avab Eesti kunstiakadeemia kunsti- ja kultuuriantropoloogia magistrand Silja Saulep pühapäeva pärastlõunal näituse “Iga koht on enamat kui lihtsalt koht”.

Väljapanek koosneb Kastna minevikku, olevikku ja tulevikku kajastavatest fotodest, millele lisatud eesti- ja ingliskeelne seletav tekst. Graafilise poolega aitas näituse koostajat disainer Taavi Dreger Tallinna ülikoolist.

Saulepi sõnade järgi on tema emapoolse suguvõsa juured seotud Kastnaga, kirikumõisas on koolis käinud nii tema vanaema kui ema ja perel on sealkandis suvekodu.

“Kultuuripärandi säilimisel ja oma koduümbruse väärtustamisel on paikade leidmine ja lugude ülestähendamine oluline osa meie rahvakultuuri püsimisel, niisamuti on igal ajaloolisel objektil rääkida oma lugu – nagu sellel külal,” nentis näituse mõtte autor. Lisades, et küla on kultuuri ja maastiku märk, kuhu kuuluvad nii kirik kui koolimaja, ja sellel maastikul on eelmiste põlvkondade tegutsemise jäljed, mis on osa meie rahvuslikust pärandist.

Näitusega 1904. aastal ehitatud ja taastatavas Kastna Püha Suure Arseeni apostliku õigeusu kirikus kunagise koolimaja ja rahvamaja kõrval tahab Silja Saulep kaasa aidata oma küla tunde loomisele, kultuuri hoidmisele ja püsimajäämisele, mis aitaks kaasa paikkondliku omapära väärtustamisele.

Kirikumõisa taastamise algatas MTÜ Kastna Külaselts, mis heinakuu viimasel laupäeval peab seal eesti filmi sajandale aastapäevale ja kodukoha rannas toimunud “Tuulise ranna” võtetele pühendatud külapäeva. Üritusest osavõtjad nagu teelisedki saavad vaadata kirikus kõnealust suvi läbi iga päev avatud näitust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles