Jakobsoni konkurss tunnustab tegijaid

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Vaakmann.
Ene Vaakmann. Foto: PP

Pärnumaa populaarseim põllumees on OÜ Vändra loomakasvatusjuht Ene Vaakmann ning populaarseim haridus- ja kultuuritegelane SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas. Pärnu Postimehe eripreemia maaettevõtluse arendamise ja piirkonna elu mõjutamise eest pälvib OÜ Ökomuld omanik Veiko Alberg.

Jakobsoni konkursi žürii eesotsas Carl Robert Jakobsoni talumuuseumi direktori Monika Jõemaaga valis eile maakonna tänavused menukamad tegijad esitatud kandidaatide hulgast tulise arutelu tulemusena.

Laureaatide tunnustamine toimub laupäeval Kurgja talumuuseumi veskis, esineb ansambel Linnutaja. Samal päeval peetakse konverentsi “Rahvarõivas kui identiteedi ja märkide kandja”, millel esineb ka üks Jakobsoni konkursi laureaate Mare Mätas, kes teeb ettekande Kihnu rahvarõivakandjate märgilistest sõnumitest.

Ene Vaakmann, Pärnumaa populaarseim põllumees

Vändra kandist pärit Ene Vaakmann töötab OÜ Vändras selle loomisest alates, 1. juunist 1993, vahetades kooliõpetajatöö Pärnjõel loomakasvataja ameti vastu.

Südamega maa ja töö küljes kinni, on ta ennast pühendanud loomakasvatusele, vastutades maakonna ühes suurimas ja tunnustatumas põllumajandusettevõttes 1370 lüpsilehma ja 1095 noorveise ning farmirahva eluolu korraldamise eest.

Hea sõnaga, kohusetundlik ja töökas naine on loomakasvatusjuhina kutsetööd teinud numbriliselt väljendatud mõõdupuuga sedasi, et lehmade keskmine väljalüps aastas ulatub 9183 kiloni, mis on tublisti üle riigi keskmise.

Ene Vaakmanni kandidatuuri esitas Pärnumaa põllumajandustootjate liidu juhatus.

Mare Mätas, Pärnumaa populaarseim haridus- ja kultuuritegelane

Kihnu pärimuskultuuri jäädvustamisel ja arendamisel ning Kihnu kui Pärnumaa ühe saare ja valla esiletõstmisel kodu- ja välismaal on SA Kihnu Kultuuriruumi juhataja Mare Mätas teinud märkimisväärset ja ennast mittesäästvat tööd. Seda pere kõrvalt, kus kasvab neli last, ja talu kõrvalt, milles on säilinud traditsiooniline väiketootmine.

Ta õpetab Kihnu koolis ajalugu ja ühiskonnaõpetust, korraldab lastele rahvapilli-, eelkõige kihnlastele omase viiuliõppe laagreid, on folkoristide ja muusikateadlaste osavõtul toimuva viiulifestivali algataja ning kogukonna toel kõige selle väärtustaja, mille eest Kihnu on kantud UNESCO inimkonna suulise ja vaimse pärandi meistriteoste nimekirja.

Mare Mätase kandidatuuri esitas MTÜ Pärnu Zonta Klubi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles