Väliseesti noored tutvuvad laagris eesti keele ja kultuuriga

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ojako turismitalu. Foto on illustreeriv.
Ojako turismitalu. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Välismaal elavatel Eesti juurtega noortel on tihti vähe võimalusi eesti keeles rääkida ja keelt õppida. Selleks tullakse siia keele- ja kultuurilaagrisse. Üks selline Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed korraldatud laager on käimas Pärnumaal.

Mereäärses Ojako talus on sel aastal juba kolmas seltskond väliseesti noori. Siia tullakse oma eesti keele oskust parandama ja eesti kultuuriga tutvuma. Praegu on Ojakol 22 last 14 riigist. Tulijaid on näiteks Mehhikost, Ameerikast ja Küproselt, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Noored jõuavad laagritesse väliseestlaste organisatsioonide ja koolide kaudu. Info liigub peamiselt internetis. Eri kultuuritaustaga noored suhtlevad põhiliselt eesti keeles, kui vaja, võetakse appi mõni muu keel.

Nii mõnigi keelelaagris käinu on hiljem oma juurte juurde naasnud. Siia kõrgkooli või kutseharidust omandama tulnud väliseesti noorel on õigus Eesti riigilt stipendiumi taotleda, seega kannab riik tema õppe-, elamis- ja reisikulud. Haridusministeeriumi andmetel on selliseid noori igal aastal kümmekond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles