Autoremont liiklusõnnetuse korral muutub kiiremaks

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla

Kindlustusseltsid ja autoremondiettevõtted alustavad Eesti liikluskindlustuse fondi kaasabil veel sel kuul sõidukite remonditöid hõlbustava tarkvaralahenduse kasutuselevõttu, mis muudab sõidukiomanike jaoks kindlustuskahjude käsitlemise senisest kiiremaks.


Eesti liikluskindlustuse fondi kommunikatsiooni koordinaatori Rait Matiiseni seletuse kohaselt aitab Rootsi firma Consulting AB (http://www.cabas.se/) väljatöötatud tarkvara WinCABAS koostada sõiduautodele ja väikeveokitele remondikalkulatsioone liiklusõnnetuse kahjude kõrvaldamiseks.



Tarkvaralahendus sisaldab varuosade ja värvimaterjalide hindu ning remonditööde ajanorme. Tööde ajanormid töötatakse välja Consulting AB laborites, varuosade ja värvimaterjalide hindade aluseks on Eestis tegutsevate riikitoojate hinnakirjad.



Liikluskindlustuse fondi (LKFi) teenindusjuhi Lauri Potsepa sõnade järgi lühendab WinCABASe kasutuselevõtt remondikalkulatsiooni kooskõlastamise aega autoremondiettevõtte ja kindlustusseltsi vahel.



"Nii kohustusliku liikluskindlustuse kui vabatahtliku kaskokindlustuse alusel esitatakse hinnapakkumised elektroonselt uue süsteemi kaudu," selgitas Potsepp. "Tänu sellele vähenevad vaidlused remondiks kuluva aja, töö maksumuse ja varuosade hinna üle, sest kõik need sisalduvad juba WinCABASe andmebaasis.”



Liiklusõnnetusse sattunud sõidukiomanikule tähendab see Potsepa ütlust mööda seda, et kogu kahjukäsitlusprotsess muutub kiiremaks ja sõiduki remondiga jõutakse kiiremini valmis.



Ometi on WinCABAse tarkvara kasutamine remonditöökodadele ja kindlustusseltsidele vabatahtlik ning remonditöö tellimine ei sõltu sellest, kas autoremondiettevõtte kasutab seda tarkvara või mitte.



Normeerimistarkvara WinCABAS on Eestis tellinud juba praegu enamik kindlustusandjatest ja suur hulk autoremondiettevõtteid. WinCABASt kasutama hakkavate autoremondiettevõtete arv suureneb pidevalt.



Autode müügi- ja remondiettevõtte ASi Veho keretööde meistri Priit Pedak Ramleri arvates lihtsustab normeerimistarkvara kasutuselevõtt oluliselt autoremontijate tööd.



"WinCABASe tarkvara abil saab senisest lihtsamalt, mugavamalt, kiiremini ja läbipaistvamalt teha sõidukite remondikalkulatsioone,” rääkis Pedak. “Et ühtse tarkvara kasutamine annab võimaluse saata kalkulatsioone töökojalt kindlustusele otse WinCABASe dokumendina, tekib kindlustuse ja töökoja vahel parem arusaamine remondi jaoks vajalikest arvutustest ja kiireneb lõpplahenduseni jõudmine.”



Pedaku jutu järgi lihtsustab tarkvaralahendus kindlustusandjate ja autoremondiettevõtete koostööd, kindlustustega tekib vähem vaidlusi ja klientidele on lihtsam selgitada, kuidas lõplik hind kujuneb. Tänu sellele, et WinCABAS sisaldab autodetailide hindu, on kergem otsustada, kas otstarbekam on detaili remontida või see välja vahetada.



Normeerimistarkvara WinCABAS hakatakse Eestis kasutama alates märtsikuu keskpaigast, praegu koolitatakse süsteemiga liitunud kindlustusseltse ja autoremondifirmasid tarkvara kasutama.



WinCABASt kasutatakse juba aastaid Soomes, Rootsis, Norras ja Islandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles