Isepäi jalutavad lehmad on õnnetustesse sattunud varemgi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mannare külas elava taluniku isepäi jalutavad loomad on Tori vallas põhjustanud liiklusõnnetusi varemgi. Pärnu Postimehe fotograafi kaamera ette jäi loomakari veebruaris.
Mannare külas elava taluniku isepäi jalutavad loomad on Tori vallas põhjustanud liiklusõnnetusi varemgi. Pärnu Postimehe fotograafi kaamera ette jäi loomakari veebruaris. Foto: Ants Liigus

Reede õhtul sõitis Pärnumaal Tori vallas väikebuss otsa teele jooksnud lehmakarjale, üks loom sai surma, teine vigastada. Kohaliku taluniku Otto Tõnutare isepäi ringijalutav lehmakari on õnnetusi põhjustanud ka varasemalt, politseile on teada sealsete loomadega juhtunud kolm liiklusõnnetust.


Reedene õnnetus juhtus kell 20.43 Pärnu-Rakvere-Sõmeru maantee 27. kilomeetril. 1954. aastal sündinud Feliks sõitis väikebussiga Volkswagen Transporter Combi otsa kahele lehmale, kellest üks suri sündmuskohal, ütles Pärnu politseiosakonna pressiesindaja Hedy Tammeleht. Bussijuht õnnetuses vigastada ei saanud.



Politsei algatas loomaomaniku suhtes väärteomenetluse.



Väidetavalt on Tõnutare põhjendanud loomade vabapidamist sellega, et praegu on maa külmunud ja karjaaedasid parandada ei saa. Ajalehetoimetusel täna Tori vallas Mannare külas elava Tõnutarega telefoni teel ühendust saada ei õnnestunud.



Tammelehe teatel on Tori vallas sel teelõigul õnnetusi loomadega juhtunud varemgi.



Eelmise aasta 1. detsembril toimus pea samas kohas liiklusõnnetus lehmadega. Siis alustati Tõnutare suhtes väärteomenetlust kohalike omavalitsuste korralduse seaduse heakorraeeskirja rikkumises rikkumist käsitleva paragrahvi alusel, mille järgi on karistusmäär kuni 100 trahviühikut ehk 6000 krooni.



Tori valla heakorraeeskiri näeb ette, et karjatatavaid loomi tuleb karjatada aia või elektrikarjusega piiratud alal viisil, mis välistaks loomade väljumise alalt.



Enne jõule helistas politseisse naine, kellega oli juhtunud samalaadne liiklusõnnetus. Toona saavutas naine loomaomanikuga kokkuleppe ja see tasus sõidukile tekitatud kahju kokkulepitud summa osas.



Politseile teadaolevalt on Tori vallavalitsus ja loomakaitse selts teinud veterinaarametile märgukirja loomakaitseseaduse võimaliku rikkumise osas.



Veterinaar- ja toiduameti Pärnumaa veterinaarkeskuse juhataja Raivo Mogilnõi sõnutsi käis veterinaarkeskuse inspektor 1. detsembril toimunud õnnetuse järel kohapeal asja uurimas, kuid selleks ajaks oli karjaaed parandatud ja omanikule selles osas midagi ette heita polnud. Ettekirjutus tehti vaid loomade mittenõuetekohase märgistamises osas.



Ajakirjanikult järjekordsest sealkandis toimunud õnnetusest kuulnud Mogilnõi ütles, et neil on plaanis teha selles osas teabenõue politseile, et seejärel asuda asjaolusid täpsemalt uurima.



Mogilnõi jutu järgi saab käesolevat juhtumit nimetada inimeste ja loomade elu korduvalt ohtu seadmiseks.



Tori vallavanem Enda Link märkis, et probleem Tõnutare omapäi ringijalutava loomakarjaga ulatub mitme aasta taha. “Talunikuga on korduvalt sellest räägitud, kuid mingit lahendust seni leitud ei ole,” ütles Link. “Kas tõesti peab toimuma inimeluga lõppev õnnetus, et midagi muutuks?”



“Koostöö politseiga olnud väga hea, kuid ega nemadki saa seal kogu aeg loomi valvamas käia. Tegemist on väga keerulise juhtumiga, see inimene lihtsalt ei allu mitte kellelegi,“ ütles Link.



Looma kaotus on kahju ka loomapidajale. Ajalehetoimetusele teadaolevalt maksavad heas toitumuses tõulehmad 15 000 kuni 20 000 krooni, 500 kg kaaluva kehvemas seisus looma eest võib lihakombinaati viies saada ligikaudu 11 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles