Blogi: matkajad kustutasid omaaegset kubermangupiiri (7)

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EV100 avasündmusel matkatakse läbi omaaegne Eestimaa ja Liivimaa kubermangu piir.
EV100 avasündmusel matkatakse läbi omaaegne Eestimaa ja Liivimaa kubermangu piir. Foto: graafika: Alari Paluots

Täna tähistatatakse 100 aasta möödumist eestlaste asualade ühendamisest ja Eestimaa kontuuri tekkest. Suur matk kunagisel Eesti- ja Liivimaa kubermangu piiril ja selle läheduses on juubeliürituste avasündmus.

Matkahuvilised said valida 18 marsruudi vahel, mis kulgevad Eestit 1917. aastani poolitanud kubermangupiiri lähistel ja toovad matkajad maanteid pidi üheksasse kogunemispaika. Pärnumaale jääb kolm sihtpunkti, kuhu viib kuus matkarada.

Tõstamaa rahvamajja viib 11,9kilomeetrine retk Kastna rannalt ja kolmekilomeetrine teekond Ermistu puhkekeskusest. Lõpe klubisse tullakse pärast 19,5kilomeetri pikkuse retke läbimist, mis algab Mihkli pastoraadist, ja 14kilomeetrist matkarada pidi algusega Pärdi mäelt. 9,5kilomeetrine rada Tagametsa jahilossist ja 12,3kilomeetrine Sakala tee juhatavad matkajad Kurgja talumuuseumi.

Omaaegset kubermangupiiri vallutavad üksnes väikesed eriettevalmistusega rühmad, sest see ligemale 400kilomeetrine tee Tõstamaast Peipsi järveni on kohati raskesti läbitav ja puudutab looduskaitsealasid.

Pärnu Postimehe digileht vahendab muljeid Pärnumaal kulgevatelt matkaradadelt ja matka sihtpunktides rahvapidudelt.

Märksõnad

Tagasi üles