Eeri Tammik: Endine vallavanem sai kahtlustusest priiks

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eeri Tammik.
Eeri Tammik. Foto: Urmas Luik

2007. aasta septembris vapustas Tahkuranna elanikke ja pärnumaalasi ootamatu teade (toonase) Tahkuranna vallavanema Eeri Tammiku ning kohaliku kinnisvara- ja ehitusärimehe Tarvi Kalnini kinnipidamisest.


Prokuratuur teatas siis napisõnaliselt, et Tammikut kahtlustatakse vallavalitsuse ametnikuna ametialase süüteo toimepanemises. Tammik oli äsja loobunud vallavanema kohast ja sedagi nii vallavolinikele kui vallaametnikele ootamatult.



Saabus pikk vaikus, mis sünnitas kuulujutte ja oletusi.



Läinud nädalal saadeti Tammikule ja Kalninile määrus kriminaalmenetluse lõpetamise kohta seoses kuriteo koosseisu puudumisega. Tammikule kuuluv kinnistu vabastati aresti alt. See Laadi külas asuv kinnistu oli üks kahtlustuse põhjuseid.



Eeri Tammik, seda, et kriminaalmenetlus, mille raames neid toiminguid tehti, oli alustatud juba juunis, saite isegi teada alles kinnipidamise hetkel. Milles teid kahtlustati?


Kahtlustus esitati altkäemaksu võtmises. Mina olevat teinud osaühingule Kalnin soodustust ja saanud selle eest kingituseks krundi soodushinnaga.



Sellest, mis soodustust firma oleks saanud, ei saanudki ma päris hästi aru. Paberile pandi, nagu oleks Kalnin vallale vahendanud liiga kõrge hinnaga tee-ehitusmaterjali, freesasfalti, aga tegelikkuses uuriti läbi kõik muudki valla ja OÜ Kalnini vahel sõlmitud tehingud, Kalnini tehtud vee- ja kanalisatsioonitöödki.



Te ostsite Kalninilt krundi?


Jah, aga samadel tingimustel (sama ruutmeetrihinnaga) kui kõik teised kuus-seitse ostjat, kellega koos olime notari juures. Jah, ma võtsin krundiostuks Kalninilt lepingu alusel kaheks aastaks laenu, kuid see leping oli kinnipidamise ajaks lõpetatud ja laen tagastatud.



Esitasin uurijale vastavad dokumendid. Laenuleping oli intressiga viis protsenti aastas, mis ei olnud soodsam sel ajal pangas kasutatavatest intressimääradest.



Millest need kahtlustused teie arvates alguse võisid saada?


Võib-olla mõne detailplaneeringu vaidlusest ja selle osapooltest. Ma võin ju midagi arvata, aga ei taha kellelegi näpuga näidata.



2006.-2007. aastal oli kinnisvarabuum haripunktis, planeeringuvaidlused keerlesid õhus ja pinged lahvatasid. Jäite kahe tule vahele?


Jah, seal üritati üksteisele ära teha vahendeid valimata. Mõni vaidlus kestavad siiamaani. Vallavanemana olid pingelised just need kaks viimast aastat, kui põllumaad hakkasid maksma miljoneid. Tekkisid vastasleerid: ühed võitlesid väikeste kruntide vastu, teised nende poolt. Lõpuks ei jõutud enam kompromissidele. Loodetavasti leitakse kompromiss valla uue üldplaneeringuga.



Kuidas kriminaalmenetlus teie elu mõjutas, astusite ju sisuliselt samal ajal vallavanema kohalt tagasi?


Sel hetkel, kui ma vallavanema kohalt tagasi astusin, ei teadnud ma sellest, et minu suhtes on kriminaalmenetlus algatatud, veel midagi.



Algus oli šokeeriv. Minu arust võiks sellise kahtlustuse korral Eesti riigis fakte korrektsemalt kontrollida. Kas selleks peab panema iga inimese kohe kaheks päevaks arestimajja ja kohtlema teda nagu kriminaalkurjategijat, et isegi saapapaelad võetakse ära, võetakse DNA proov ja pannakse sind kurjategijate registrisse? Selline asi võib tervise peale hakata, see puudutab valuliselt perekonda ja võib saada takistuseks töökoha leidmisel.



Ma pean tänama neid omavalitsuste juhte, kes julgesid mind tööle võtta, üldkogu ju kinnitas POLi juhatuse liikme konkursi tulemused. Teiseks võis kriminaalmenetlus mõjutada OÜ Kalnin majandustulemusi, kui selline asi pikalt vindus.



Minule on tähtis, et lõppes ära pikaajaline teadmatus, sest mind kuulati selle asja raames viimati üle 2008. aasta jaanuaris.



Häiris see, kui politseistruktuuride esindaja raporteeris 2008. aastal Pärnu Postimehe arvamusküljel kahtlusaluseid välja tuues edusammudest, keda on korruptsioonis vahele võetud, kui tegelikkuses veel asja uuriti ja väga pikalt. Häirib seegi, et riik kompenseerib advokaadikuludest vaid 15 protsenti.



Olete nüüd kahtlustustest prii. Sügisel on tulemas kohalike omavalitsuste volikogude valimised. Kas kaalute vallajuhtimise juurde naasmist?


Vallajuhtimise juurde mitte, aga volikokku kandideerimise suhtes on praegu veel vara öelda, jätan otsad lahti, kuigi vallaski on seda minu käest küsitud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles