Pärnu mereala jagatakse kasutajate vahel 2017. aastaks

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maavalitsus algatas maakonnaga piirneva mereala planeeringu keskkonnamõjude strateegilise hindamise, mille kaugem eesmärk on jõuda 31. detsembriks 2016 mereala planeeringu kehtestamiseni.

Planeeringu algatamise alus on Eesti valitsuse korraldus käesoleva aasta 11. oktoobrist ja see kohustab mereala planeerima peale Pärnu maakonna ka Hiiu maakonna piiresse jääval merealal

Maavalitsuse ja keskkonnaministeeriumi selgituste kohaselt on Pärnu maakonnaga piirneva mereala planeeringu koostamise eesmärk määrata kõnealusel alal mereruumi kasutus, mis arvestab tasakaalustatult merel esinevaid erinevaid tegevusi.

“Merealade planeerimise käigus analüüsitakse olukorda merel, kaardistatakse merealal toimuv tegevus ning selgitatakse välja mereala kasutamise probleemid,” öeldakse selgituses. “Seejärel püütakse leida lahendused kõnealusel merealal inimtegevuse jaotuste suhtes, et tagada nii mereala ökosüsteemi kaitse kui majanduslike ja sotsiaalsete eesmärkide täitmine.”

Pärnu maavalitsuse planeeringute talituse juhataja Tiiu Pärna teatel on käimas riigihange, et leida mereala planeeringu koostamise ja keskkonnamõju hindamise konsultant.

“Planeeringu lahendus ja selle kooskõlastamine eri ametkondadega on kavandatud 2015. aasta kevadesse,” märkis Pärn. “Sellele järgneb planeeringu avalikustamine. Valitsuse korralduse kohaselt tuleb planeering kehtestada 2016. aasta lõpuks.”

Kuna Pärnu mereala on väga intensiivses kasutuses, on selle planeeringuga seotud nii kalurite, harrastuskalapüüdjate, laevnike kui meresportlaste ootused.

“Planeeringu koostamise eesmärk ongi merealade kasutamisega seotud huvide tasakaalustamine,” selgitas Pärn. “Varem, enne planeeringu algatamist on Pärnu maavanema juures olnud nõupidamisi mereala kasutamise teemal. Seal pakutud lahendusi kaalutakse planeeringu koostamise käigus kindlasti.”

Pärn lisas, et planeeringu koostamise ajal ei saa merealale seada uusi kasutustingimusi ega piiranguid, kui need tulenevad otseselt mereala kavandamisest.

“Planeeringu koostamise käigus saavutatud kokkulepped hakkavad kehtima alles pärast selle kehtestamist,” sõnas Pärn. “Selle ajani kehtivad merealal seadustest ja teistest õigusaktidest tulenevad kohustused ja piirangud mere kasutamisel.”

Praegu kehtivad Pärnu maakonnaga piirneval merealal erinevatest seadusaktidest tulenevad regulatsioonid, mis puudutavad kalapüügikvoote, püügiaegu, meresportlaste tegevuse lubamist või keelamist merel, laevaliikluse korraldamist ja loodus- ja keskkonnakaitsest tulenevaid käitumisnorme, peale selle rida mereranda puudutavaid normatiive.

Planeeringu koostamise käigus ei kaota need kehtivust, kuid võivad muutuda planeeringuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles