Endel Siff ostis poole Pärnu Sadamast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endel Siff.
Endel Siff. Foto: Egert Kamenik.

Ettevõtja Endel Siff ostis 50 protsenti Pärnu Sadam ASi aktsiaid, mis varem kuulusid Juhan Pihelbu ja Mati Einmanni ettevõttele A&O AS.

Siff ütles ajalehele Äripäev, et initsiatiiv tuli tema poolt. "Mis puudutab mind ennast, siis on mul Eestis juba käes kaks sadamat , mis on tööle hakanud, investeerimisprogramm on lõpetatud ja sadamad arendavad oma tegevust kiiresti," ütles Siff. "Pärnu Sadam on väga põnev ja asub Lõuna-Eesti transiidiettevõtete jaoks väga heas kohas. Minu jaoks on see atraktiivne investeering, sest mul on sadamakogemus olemas."

Ajalehe hinnangul viis aktsiate müügini konflikt A&O omanike ja Kilgi vahel. Pihelbul on osalus Pärnu laevatehases, mis on esitanud pankrotiavalduse Kilgi osalusega Transcom ASi vastu.

Pärnu Sadama ülejäänud 50protsendilist osalust Transcomi kontserni kaudu kontrolliv ettevõtja Rein Kilk ütles ajalehele, et aktsiate müük tuli talle üllatusena ja ta kaalub ostueesõiguse kasutamist Sifile müüdavate aktsiate omandamiseks.

"Ma ei oska öelda, miks müük toimus. Olen jõudnud natuke mõelda ja võib-olla pole see paha uudis. Halb on see, et võib-olla ma kasutan ostueesõigust. Hea on see, et Endel Siff on väga võimekas investor, sadamaasjadega kursis," ütles Kilk.

Kilgi hinnangul võib Pärnu Sadama 50protsendilise osaluse müügihind ulatuda 20–30 miljoni euroni. "Eeldan, et see on pigem 30, kui 20 miljonit eurot," ütles Kilk.

Transcomi kontsernile kuuluvat Pärnu Sadama osalust on Kilgi sõnul soovinud osta pakkujad "alates Lõuna-Lätist kuni Põhja-Tallinnani". "Meile on tehtud korduvalt pakkumisi osalus ära müüa – see ei ole uudis. Minu jaoks on uudis see, et meile ei pakutud esimesena," ütles Kilk.

Siff möönis ajalehele, et Kilgil kui aktsionäril on ostueesõigus. Samas on Sifi sõnutsi ajakirjanduses ilmunud andmeil Kilgil kavatsus aktsiaid müüa. "Ma usun, et me Kilgiga leiame ühise keele. Kui tal tekib soov omakorda müüa, siis pingutan püksirihma ja teen talle pakkumise," ütles Siff.

Kilgi sõnade kohaselt on Pärnusse kavas rajada ristlussadam ja süvendada kanalit 8,5 meetrile. "Kui partneril on suur finantsvõimekus, saame selle kiiremini ära teha," ütles Kilk.

Siff seevastu ütles, et näeb Pärnut soodsa asukohaga kaubasadamana. "Mis tuleb tulevikus, siis never say never, aga praegu ma sellistest asjadest rääkida ei oskaks," ütles Siff.

Pärnu Sadama käive oli mullu 9,29 miljonit eurot ehk 14 protsenti rohkem kui aasta varem, puhaskasumit teenis Pärnu Sadam mullu 3,63 miljonit eurot, võrreldes aasta varasema 3,16 miljoni euroga. Ettevõtte bilansimaht oli mullu 40,5 miljonit eurot ja omakapital 21,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles