Ilutulestiku ajal tuleks lemmikloomad toas hoida

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetuse ilutulestik Pärnus.
Aastavahetuse ilutulestik Pärnus. Foto: Janek Põldots

Eesti loomakaitse selts hoiatab kõiki loomaomanikke aastavahetuse ilutulestikuga kaasneva müra eest, mis võib panna koduloomad ettearvamatult käituma. Seltsi aastatepikkune kogemus näitab, et loomade varjupaigad täituvad just aasta algul tavapärasest rohkem kodunt ära jooksnud loomadega.

„Enamik loomadest ei ole harjunud ootamatu müra ja valgusega. Seetõttu satuvad loomad aastavahetuse ilutulestiku ajal kergesti paanikasse, võivad end vigastada või põgeneda omanike järelevalve alt,“ selgitas Eesti loomakaitse seltsi juhatuse liige Tania Selart.

Selart soovitab ohutuse tagamiseks koduloomad, sealhulgas ketikoeradki, viia turvalisse kinnisesse kohta, kuhu müra on vähem kosta, näiteks tuppa. Loom tunneb end turvalisemalt, kui inimene ilutulestiku toimumise ajal tema juurde jääb. Juhul kui loomal puudub mikrokiip, tuleks loomaomanikul kinnitada koera või kassi kaelarihmale enda kontaktandmed. Kui loom aastavahetusel kadunuks jääb, tuleks viivitamatult alustada otsingutega ja teavitada lähimat loomade varjupaika ja kohalikku omavalitsust.

Loomakaitse selts palub kõikidelt inimestelt mõistvat ja ettevaatlikku suhtumist loomadesse, kes suunataju kaotanuna võivad liikuda sõiduteedelgi ja häirida liiklust. Omapäi hulkuvast koerast või kassist tuleks kindlasti teada anda lähimasse varjupaika.

Samuti tuletab selts meelde, et ilutulestikku ei tohi vigastuste vältimiseks süüdata inimeste ja loomade vahetus läheduses ning ilutulestiku tükid tuleb pärast tulevärki kokku korjata, et loomad neid kogemata ei sööks või nendega endale muul moel viga ei teeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles