Kommentaar: Meessoost õde ei pane enam kedagi imestama

, Tallinna tervishoiu kõrgkooli õenduse õppetooli juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristi Puusepp.
Kristi Puusepp. Foto: PP

Veel paarkümmend aastat tagasi oli noormees, kes asus õeks õppima, suhteliselt suur haruldus ja paistis tavapärases neidude seltskonnas silma. Niisama harjumatu oli haiglates see, kui ootuspärase naiseliku õe asemel tuli süsti tegema või tabletti jagama mees. Nüüdseks on olukord kardinaalselt muutunud. Igal aastal asub õeks õppima järjest rohkem noormehi ja enam ei pane meessoost õde kedagi imestama.

Siin on peamine põhjus selles, et õe kutse on aastatega teinud suure pöörde. Õdede otsustusõigused on laienenud: nad nõustavad, õpetavad ja juhendavad patsiente; teevad iseseisvaid vastuvõtte; esimesed pereõed omavad piiratud retseptikirjutamise õigust. Süstitegijast ja tabletijagajast on saanud kõrgelt hinnatud kutseala esindaja.

Eestis on õe põhiõppe õppekava rakenduskõrghariduse õppekava, mis vastab Euroopa Liidu direktiividele. See on kui kvaliteedimärk ja garanteerib töö ja leiva, seda väljaspool Eestitki. Meie õed on väga hinnatud kõikjal Euroopas ja ka kaugemal. Seepärast peaksime oma õdesid hoidma ja väärtustama, et neil ei tekiks kiusatust minna. Meil on neid ikka eelkõige siin vaja.

Viimase kümne-viieteistkümne aasta jooksul on jõudsalt arenenud meditsiinitehnika ja -tehnoloogia. See nõuab peale kutseala teadmiste ja oskuste keerukate aparaatide tundmist ja head tehnilist taipu. Eks seegi on üks põhjus, miks noormehed on õe kutse enda jaoks leidnud.

Meesõed väga hinnatud ja eriti oodatud kriitilistes osakondades: intensiivravis, kiirabis, erakorralises meditsiinis, operatsioonitubades – kõikjal, kus tuleb kasuks hea sportlik vorm.

Praegu õpib Tallinna tervishoiu kõrgkoolis õendust 89 meessoost üliõpilast. See on peaaegu 10 protsenti õeks õppijatest. Enamik noormeestest leiab endale juba õppimise kõrvalt töökoha. Siin toetab õppimise ja töö ühildamist kolmandat aastat avatud tsükliõppe õpperühm. Nii on võimalik töö ja pere kõrvaltki õe diplomini jõuda. Paljud õendust õppivatest noormeestest on tublid pereisad.

Kui iseloomustada meie õenduse meesüliõpilasi, siis paljud neist on varem töötanud hooldajana või parameedikuna kiirabis. Meil on noormehi, kes omandavad õe kutset teise erialana, sageli teise kõrgharidusena.

Kõrgkoolil on suurepärane koostöö kaitseväega. Nii on paljud noormehed meie juurde jõudnud pärast ajateenimist meditsiiniteenistuses. Pärast õe õpet jätkatakse kaadrikaitseväelasena või alustatakse õena tsiviilis.

Noormehed, kellel on olnud enne õppima tulekut kokkupuude tervishoiuteenistusega ja on valiku õe kutse omandamiseks langetanud, on kutsekindlad ja motiveeritud õppijad ning peavad suurele õppekoormusele hästi vastu.

Tartu ülikoolis saab omandada magistrikraadi õendusteaduses, mis laiendab karjääri väljavaateid, ja noormehed on jõudnud sinnagi. Paraku doktoriõppe võimalused asuvad praegu veel väljaspool Eestit.

Nagu näha, pakub õe kutse palju väljakutseid. Siin ei ole sool mingit tähtsust ega eelist, peamine on kutsumus ja õige valik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles