Pärnumaal asutakse mereala planeerima

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätunud Pärnu laht.
Jäätunud Pärnu laht. Foto: Ants Liigus

Pärnu maavanem Andres Metsoja kirjutab täna alla lepingu osaühinguga Hendrikson & Ko Pärnu maakonnaga piirneva mereala maakonnaplaneeringu koostamiseks. Koos planeeringuga viiakse läbi keskkonnamõju strateegiline hindamine.

Kuna tegemist on Eestis esmakordse mereala planeeringuga, siis on Pärnu maavalitsuse teatel selle koostamisse kaasatud mitmed eksperdid: mereelupaikade ekspert Georg Martin ja kalanduse ekspert Markus Vetemaa Tartu ülikooli Eesti mereinstituudist ning tuuleenergeetika ekspert Ain Kull Tartu ülikooli ökoloogia- ja maateaduse instituudist.

Maakonnaplaneeringu koostamist juhib ja korraldab Pärnu maavalitsus, planeeringu koostamist rahastatakse Eesti-Läti programmi vahenditest.

Vabariigi valitsus on merealaplaneeringu algatanud kahes Eesti piirkonnas: Pärnu ja Hiiu maakondadega piirnevatel merealadel.

Planeeringu koostamise eesmärgiks on mereruumi kasutuse määramine maakonnaga piirneval merealal. Planeerimise käigus analüüsitakse olemasolevat olukorda ja kaardistatakse merealal toimuv tegevus ning selgitatakse välja mereala kasutamisega seotud probleemid.

Seejärel leitakse tasakaalustatud lahendused eri vajadustele merealal, et tagada nii ökosüsteemi kaitse kui ka majanduslike ja sotsiaalsete eesmärkide täitmine.

Sel aastal tehakse koostööd kõikide mereala kasutajate ja ametkondadega, et selgitada välja praegused probleemid ja valukohad, samuti võimalikud arengusuundumused.

Planeeringu esimeses etapis koostatakse planeeringu lähteseisukohad ja keskkonnamõju strateegilise hindamise programm, mida tutvustatakse avalikkusele veel enne suve. Aasta lõpuks koostatakse planeeringu esimene eskiislahendus.

Pärnu maakonnaga piirneva mereala planeering valmib 2016. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles