Aili Lindmäe: Sünnist sõltub kogu edasine elu

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aili Lindmäe.
Aili Lindmäe. Foto: PP

Vastab Aili Lindmäe, Villa Medica erakliiniku juhatuse liige

Märtsist maikuuni toimub Pärnus Villa Medicas lapseootel naistele mõeldud kursus “Sünni vägi”, mille raames õpetatakse maailma mastaabis unikaalset sünnitamiseks ettevalmistavat Binnie A. Dansby metoodika järgi loodud programmi.

Tegu on “Sünni ja loomise” programmi osaga, mis kujutab endast erilisi vaimseid ja kehalisi tehnikaid koos vabastava hingamisega, et aidata naisel saavutada loomulikku ja sekkumist mittevajavat sünnitust.

Miks te seda teete?

Meieni on jõudnud teadmine loomuliku, sekkumist mittevajava sünnituse ülisuurest tähtsusest – nimelt saavad paljud hilisemad probleemid aluse lapse kandmise ja sünnitusega seotud stressidest ja otsustest, mis vastsündinu võttis vastu oma sünnihetkel maailma turvalisuse kohta.

Sünnitus võib hea ettevalmistuse korral olla valutu, teinekord lausa ekstaatiline, orgastiline.

Selle projektiga aitame sündida stressidest vabamatel ja armastusvõimelisematel, tervematel inimestel, seega aitame tervendada kogu maailma. Kolme poja emana olen teema enda jaoks läbi uurinud ja läbi tunnetanud ning usun sügavalt selle vajalikkusesse.

Ka günekoloogid teadvustavad meetodi tähtsust - näiteks on Pärnu haigla sünnitusosakonna vastutav arst Anu Lilleste ise osalenud Binnie A. Dansby seminaril ja soovitab seda metoodikat ka rasedatele.

Kes seda sarja veavad? Kes on programmi juhendajad?

Eestis on selle programmi juurutamise eesotsas lastearst Lembe Allik ja ämmaemand Moonika Tammel Raplast. Allikul on väga positiivseid kogemusi sündide toetajana nii haiglates kui kodudes ning ta on Binnie A. Dansby metoodikaga tegelnud juba üle kümne aasta.

Loengud on päris pikad, mida seal tehakse?

Igal kokkusaamisel on oma konkreetne teema, mida süvitsi käsitletakse. Kohtumised koosnevad vestlusringist, rasedate joogast, paaris- või grupitööst, meditatsioonist või protsessitööst ja hingamisseansist. Õpitakse lõdvestama oma keha ja hinge, juhtima hingamise abil energiavooge kehas. On võimalus saada kontakt oma isikliku väega, mis aitab sünnitada laps turvaliselt ja õrnalt.

Kursustel õpitakse hoolitsema iseenda eest parimal võimalikul viisil, uuritakse lähisuhteid ja toetusringi loomise võimalust, vaadeldakse valuliku sünnituse põhjusi.

Mille poolest on see metoodika unikaalne?

Metoodika käsitleb naist tervikuna. Õpetatakse mõistma mõttejõu rolli kehas toimuvate muutuste puhul, ümbritsevates inimestes, kogu maailmas. Vaadeldakse, kuidas vabaneda minevikust pärit uskumustest ja tunnetest, mida naine ei soovi enam endaga kanda, kuidas luua enda, oma pere ja kogu maailma jaoks uus, elujaatav, nauditav tulevik.

Juttu tuleb sellest, kuidas kogeda sünnitust ekstaatilise, isegi naudinguna, millised on tõhusad asendid aktiivsünnituseks, kuidas toetada ennast ja oma last sünnitusel ja pärast sünnitust.

Kas erakliinik plaanib koolitustega jätkata?

Alustame kursustega rasedatele, hiljem on plaanis kutsuda Binnie A. Dansby loenguid ja kursusi tegema günekoloogidele ja ämmaemandatele, kuna koostöö sünnitaja ja meditsiinipersonali vahel on ülitähtis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles