Mandrilt Kihnu sõitnud auto jäi merel jäässe kinni

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametlikku jääteed mandri ja Kihnu vahel tänavu avatud ei ole. Foto on illustreeriv.
Ametlikku jääteed mandri ja Kihnu vahel tänavu avatud ei ole. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Auto, milles oli kuus inimest, nende seas üks laps, vajus laupäeval õhtupimeduses Munalaiu sadamast üle merejää Kihnu sõites tagumiste ratastega läbi jää.

Hädalised andsid ligi kahe kilomeetri kaugusel kaldast juhtunud õnnetusest kella 19.30 paiku teada politseile, kust soovitati autost väljuda ja liikuda ohutusse kaugusesse. Et otsene oht eludele puudus, ei soovinud autosolijad sõidukist õue külma kätte siiski minna.

Kella 19.50 ajal tuli politseisse uus kõne, milles teatati, et sõiduki tagumine osa on vajunud sügavamale ja vesi ulatub usteni.

Sündmuskohale väljus Pärnu kordonist kaks kaheliikmelist päästeüksust haagistel mootorkelkudega, samuti sõitis Munalaiu sadamasse kiirabibrigaad.

Kella 21.15 paiku hakkasid päästeoperatsioonil osalejad abivajajaid Munalaiu sadamasse transportima. Kiirabi vaatas autos olnud inimesed kaldal üle ja kella 22 paiku toimetati päästetud Pootsi külla.

Kihnu Majanduse OÜ juhataja Paal Põlluste ütles, et kuigi mandri ja Kihnu vahel ametlikku jääteed ei ole, on selle trass merejääle siiski maha märgitud ja saare elanikud seda omal vastutusel ka kasutavad.

Põlluste sõnutsi on 11kilomeetrise trassi esimesel kuuel kilomeetril Munalaiu sadama poolt tulles kahekihiline jää, mille pealmine kiht on mõne sentimeetri paksune ja selle all 15–20 sentimeetrit vesist lumesegu. Alumine jääkiht on umbes 30sentimeetrine. Edasisel osal trassist on rüsijää.

„Seal saab sõita ainult džiibiga, madalam auto vajub läbi õhukese jääkihi ja jääb põhja peale kinni,“ seletas Põlluste. Nii juhtus laupäeval mandrilt Kihnu sõitnud seltskonnagagi.

Põlluste teada ei olnud hätta jäänud reisiseltskond pärit Kihnu saarelt. Miks nad pimedal ajal saarele üritasid jõuda, ei osanud Põlluste arvata. „Ilmselt tahtsid nad Kurase keskusesse peole minna,“ pakkus ta.

Et ametlik jäätee mandri ja Kihnu vahel pole avatud, ei soovita Põlluste olusid mitte tundvatel inimestel autoga üle mere saarele sõitu ette võtta. „Merd tuleb tunda. Kohalikud teavad seda paremini, võõras võib hätta jääda,“ märkis Põlluste.

Maanteeameti Lääne regiooni direktori asetäitja Margus Eisenschmidt ütles, et ametliku jäätee avamine mandri ja Kihnu vahel on endiselt päevakorras, kuid ebasobivad jääolud pole seda tänavu võimaldanud.     

„Maanteeamet avab jäätee siis, kui on kindel, et see on täiesti ohutu,“ lausus Eisenschmidt. „Oleme teinud omalt poolt kõik, et seda avada, ent loodus on meile vastu töötanud. Oleme trassi lahti ajanud ja tasandanud rüsijääd, kuid paraku on praod lahti läinud ja jääle valgunud vesi. “

Kas ametlik jäätee mandri ja Kihnu vahel tänavu avatakse, ei osanud  Eisenschmidt öelda. „See oleks kohvipaksu pealt ennustamine,“ lausus ta.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Kristi Kaisi sõnutsi ohtu, et laupäeval läbi jää vajunud auto upuks, ei ole. Ta lisas, et jäävangi sattunud reisilised lubasid sõiduki järgmiste päevade jooksul jäält minema toimetada.

Munalaiu sadamast öeldi, et hõbedane sõiduauto seisis täna hommikul veel selle koha peal, kuhu ta laupäeva õhtul kinni jäi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles