Portatiivne röntgen aitab neljajalgseid patsiente

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Taggel kontrollib portatiivse röntgeniaparaadiga liigeseprobleemidega Rocky puusi.
Mart Taggel kontrollib portatiivse röntgeniaparaadiga liigeseprobleemidega Rocky puusi. Foto: Ants Liigus

Ülejõe/Vana-Pärnu loomakliinik muretses kaasaskantava röntgeniaparaadi, mis teeb võimalikuks nii suurte kui väikeste loomade röntgenipiltide tegemise kõikjal maakonnas.

Portatiivne röntgen on seni Pärnumaal ainuke omataoline.

“Vajadus aparaadi järele oli kahtlemata olemas, kuna sellega saab teha uuringuid kliinikust väljas,” rääkis loomakliiniku juhataja Mart Taggel. “Mõnikord on vaja uurida suuri koeri, kes elavad linnast kaugel, nad pole autosõiduga harjunud ja neid ei saa kliinikusse tuua, nüüd saame röntgeniga ise nende juurde sõita. Mina tegelen veel hobuste ravimisega, nende jalaprobleemide diagnoosimise puhul on samuti portatiivne röntgen suureks abiks.”

Seni oli hobuste röntgenuuringuks ainus võimalus tellida spetsialist kohale Tartust või Tallinnast. Nüüd saab veterinaar teha pildi kohapeal ja vajadusel saata selle Tartusse Eesti maaülikooli loomakliiniku tohtritele edasiseks konsulteerimiseks. Kui loom vajab raviks Tartusse või Tallinna saatmist, tehakse eeluuringud juba Pärnus.

Peale uue röntgeni hankis kliinik nüüdisaegse digiskanneri, mis võimaldab nii portatiivse kui tavalise röntgeniaparaadi ülesvõtteid nähtavaks muuta. Seni ilmutati kliinikus pilte käsitsi tavalise röntgenifilmi peale nagu vanasti fotosid filmirullidele.

Võrdlemisi töömahuka ja reaktiive kulutava protseduuri asemel saab nüüd röntgenist minutiga pildi arvutisse, samuti pakub programm võimalusi pildil kujutist töödelda, mõõta, suurendatult uurida ja interneti teel teistele arstidele konsulteerimiseks edasi saata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles