Arheoloogid kaevavad Pärnu Vallikäärus

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogiliste kaevetööde käigus satuti kopra käigule. Pildil vasakult arheoloog Rünno Vissak, kaevetöödel abistab Aare Hinto.
Arheoloogiliste kaevetööde käigus satuti kopra käigule. Pildil vasakult arheoloog Rünno Vissak, kaevetöödel abistab Aare Hinto. Foto: Urmas Luik

Pärnus Vallikäärus alustasid tööd arheoloogid, kes uurivad Vallikääru valli ja veepiiri vahelt kunagise muldkindlustuse neid osi, mis takistavad valle vette varisemisest.


MTÜ Arheoloogia Ehitusajaloo Grupp AEG arheoloogi Rünno Vissaku sõnutsi otsitakse muistse kindlustuse neid puidust ja kivist osi, mis jäävad vallikraavi ja muldkindlustuse vahele.



Arheoloogiad alustasid uurimistööd eile Tallinna väravate lähistelt ja liiguvad paari nädala jooksul oma tegemistega jalakäijate silla poole.



Arheoloogid kaevavad üsna veepiiri lähedal kuni liivani.



Tänaseks Vissaku sõnutsi vana kaldakindlustuse konstruktsioone veel leitud ei ole. Arheoloog usub siiski, et vana kaldakindlustus kusagil maa sees peidus on. „Ei usu, et selle puitosad päris ära kõdunenud on. Vees peaks nad säilima päris hästi,“ arvas Vissak.



Vallikääru arheoloogilise uurimise tellis Pärnu linnavalitsus, kel on plaanid Vallikäär rekonstrueerida. Pärast arheoloogiliste uuringute lõppemist kavatseb Pärnu linn edasi liikuda kaldakindlustuse projektiga, et välistada vallide lihkeoht.



Pärnu tahab vallikääru ala uuendamise käigus rajada uue vabaõhulava ja pingid, ehitada kallasrajad, väikesadama ja sepikoja ning renoveerida Tallinna värava.



Vissaku teada pole arheoloogid varem Vallikääru Rootsi-aegseid kaldakindlustusi uurinud. „Dokumentaalset materjali selle kohta ei ole,“ märkis arheoloog.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles