XXIII Pärnu rahvusvaheline filmifestival algab türklaste relvatärinaga

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsuansambli Mõõk ja Kilp tantsija.
Tantsuansambli Mõõk ja Kilp tantsija. Foto: Festivali kataloog

Pühapäeval kell 20 avatakse Pärnu Vanalinna põhikoolis taas rahvusvaheline filmifestival, ekraanile tuleb üle saja tõsielufilmi kõigilt mandritel.


Festivali avamisel esineb Türgist Bursa linnast saabuv ajaloolise tantsu ansambel


Mõõk ja Kilp. Tegu on sõjakultuuri ansambliga, kus ajaloolistes kostüümides tantsivad mehed kannavad kilpe ja mõõkasid. Etteaste muusikalise tausta loovad tantsijad ise oma kilpide ja mõõkade rütmilise tärinaga.



Enne suvetuurile asumist annab filmifestivalil kontserdi Kihnu Virve, kes esineb Vanalinna põhikooli ees esmaspäeval, 6. juulil kell 21. Järgnevad Meelis Muhu uued dokumentaalfilmid Kihnust “Kihnu kosjad” ja “Kihnu pulmad”.



Vanalinna põhikooli filmiprogrammis on filmid põlisrahvaste elust ja kaduvatest rituaalidest, kliima soojenemisest tingitud üleujutustest, laste elust kiiresti muutuvas maailmas jne.



Üks huvipakkuvamaid teemasid on Venemaa. Festivali korraldaja Mark Soosaar soovitab kindlasti vaadata Kremlilt saladusloori kergitavat filmi “Svetlana”, mis portreteerib Stalini tütart Svetlana Allilujevat, ja filmi “Püha revolutsiooni tules”, kus peategelaseks maailmameister Garri Gasparov, kes vahetas malelaua poliitilise must-valge heitluse vastu.



Pärnu uue kunsti muuseumis näidatakse filme suurtest loojatest: itaalia filmilavastajast Michelangelo Antonionist ja rumeenia skulptorist Constantin Brancusist.



Uue kunsti muuseumi saalis saab pärnakas 10. juulil kell 11 sõna sekka öelda avalikel ümarlaudadel, kus peetakse nõu inimese ja looduse suhte kujutamise üle. 11. juulil kell 11 räägitakse looja loominguvabadusest.  



10. juuli öösel on kavas neljast filmist koosnev seriaal “Patukahetsus” ristiusu, budismi, islami ning taoismi kummardajate enesesalgamisest ja kannatustest.



Festivali rahvusvahelist programmi ja teisi võistlusprogramme saab Pärnus vaadata 5.-12. juulini. 14.-26. juulil võib filmilinastustele järele sõita Haapsallu, Viljandisse, Heimtali, Otepääle, Jõhvi, Kiviõlisse, Mäetagusele, Narva ja Manija saarele. Näidatakse festivalituuril auhindu võitnud ekraanitöid.



5.-11. juulil konkureerib seitse filmi Eesti Televisioonis Eesti rahva auhinnale.



Festivali auhinnatseremoonia toimub 11. juuli hilisõhtul Pärnu uue kunsti muuseumis.



Festivalipiletid maksavad 15 ja 25 krooni, festivalipass 100 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles