Tõstamaa valda ilmestab merevärav

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manija kai avamispeo ajal 19. septembril 2008 tassis kohalik postiljon Paul Leas mandri kaupa saarele.
Manija kai avamispeo ajal 19. septembril 2008 tassis kohalik postiljon Paul Leas mandri kaupa saarele. Foto: Urmas Luik

Poolteise tuhande elanikuga ja Kihnu väina mereparki jääv Tõstamaa vald võib uhke olla merevärava üle, mille moodustavad Munalaiu ja Manilaiu sadam.


Manilaiu sadam avati aastapäevad tagasi suure peo ja tähtsate külaliste osavõtul, sest tegemist on ligi kaheksa miljoni kroonise investeeringuga.

Kuigi mõlemat rajatist haldab AS Saarte Liinid, saavad nüüdisaegsetest rajatistest kasu eelkõige püsielanikud. Seega ei ole liialdus, kui olulisemate rahastamiste ja tegemiste hulka valimistevahelisel ajal aastatel 2005-2009 arvab Tõstamaa vallavalitsus Munalaiu sadama hoone ja Manilaiu sadama praami- ja paadikai, aga ka uue liinipaadi Mann ja kahasse kihnlastega muretsetud hõljuki.

Viimaste aastate tegemistele pilku heites jääbki silma maastikukaitsealana tuntud ja napilt poolesaja elanikuga Manijal tehtu, sest seal on tolmuvaba kattega tee ja külakeskus muuseumiga.

Aga tähelepanu alt pole väljas olnud valla ülejäänud 18 külagi. Valla ja külaseltside koostöös on uuendatud Kavaru paadisadam-külakeskus, Seliste külatuba, Tõhela päevakeskus.

Puhkekohtade korrastamise töökava järgides on välja ehitatud üheksa looduse nautimise ja vaba aja veetmise kohta, varustatud need väikevahenditega ja ehitatud neli vaatetorni.

Omaette pärl on Tõstamaa mõis, kus töötavad kool, 2006. aasta lõpust muuseum ja turismiinfopunkt. Mõis on suviti kaasatud üleriigilisse "Unustatud mõisate" mängu ja tulevast aastast algab pargi projektipõhine uuendamine.

Tõstamaa valla kodulehelt leiab hästi tihedat ja süstematiseeritud infot omavalitsuses toimuva kohta, samuti kultuuri, spordi, hariduse, sotsiaaltöö korralduse ja ürituste, konkursside ja nende tulemuste, tunnustamiste, vaatamisväärsuste ja trükiste kohta.

Puudu pole veebikaamera abil alevikuellu pilgu heitmine kus tahes maailma otsast ja kohalikul ilmateatelgi on oma koht.

Oluline muudatus tehti läinud aastal Tõstamaa aleviku liikluskorralduses, Ehitajate tee rekonstrueerimisega samal ajal rajati valgustatud kergliiklustee ja suunati autoliiklus mõisakooli eest ära nii, et õpilased ei pea kõrvale õppehoonesse minnes enam jooksma üle riigitee. Oma tubli osa selles ettevõtmises on Lääne regionaalsel maanteeametil.

Kokkuvõttes korrakem vallalehe Tõstamaa Tuuled toimetaja, Manija küla elaniku Ülle Tamme sõnu: Manilaiult armsa koduvalla peale vaadata on päris tummine tunne.

Andres Laur, Isamaa ja Res Publica Liit

Tunneme ennast koduselt külatemaatikas, kuid tasakaalustatud arengut silmas pidades tuleb jätkata tööd piirkonda siduvate objektidega. Hooldekodu ja spordihoone ehituse rahastamise keerdkäigud vajavad lahendust, toetust perearsti entusiasm tervisekeskusele ruumide leidmisel.

Tunnustavalt suhtume valmivasse noortekeskusesse, kuid toetamist vajab eakamate koduse meditsiinilise abi kättesaadavus.

Kastnas on alustatud rahvamaja remondiga ja Tõhelas käib päevakeskuse arendamine. Tegusad seltsid on enda kanda võtnud suure vastutuse, kuna külade arendamine europrojektide abiga võib kogukonna koostöötahte proovile panna. Omaosaluse ja laenuintresside koorma kandmiseks tuleb seltsil ja omavalitsusel leida mõlemale jõukohane tee.

Teede korrashoiul tuleb säilitada sama joont ja hoida aktuaalse teemana mustkatte paigaldamine Tõstamaa-Tõhela lõigule.

Toetame heade tavade jätkamist tublide ja tegusate vallakodanike tunnustamisel.

Luues mitmekülgset elamisväärset keskkonda, elab ettevõtja hästi, leides töö kõrvalt aega lastetegemisekski, et õnn õuel püsiks.

Toomas Rõhu, VL Tõstamaa

Valimisliit Tõstamaa loodi taasiseseisvumise algusaastatel, mitu inimest ei kandideeri enam volikokku, kuid löövad kaasa liidu tegevuses, tagades värsked mõtted. Meile hinnangu andmisel saab lähtuda senitehtust.

Lühidalt on eesmärk luua vallas tervikuna selline vaimne ja füüsiline elukeskkond, et siit ei peaks minema, vaid siia oleks põhjust tulla. Et oleksid tingimused töökseneseteostuseks, kättesaadavad teenused, tingimused laste arenguks, põnevad vaba aja veetmise võimalused, teenused abivajajatele-vanuritele, tasemel heakord ja infrastruktuur.

Usume, et selle saavutamise võti peitub omavalitsuse koostöös ettevõtjate, mittetulundusühingute ja kõigi vallakodanikega.

Olulisemad tulevikuinvesteeringud on spordihoone, lasteaia remont, hooldekodu nüüdisajastamine, uued ruumid tervisekeskusele apteegiteenusega, rahvamaja-noortekeskus, Tõhela tee mustkate, toetus külaseltsidele külastusobjektide korrastamisel. Neile taotleme toetust projektidega, teostamine sõltub rahastamisest. Esmalt aga tagame praeguses majanduslikult keerulises olukorras järjepidevuse ja hoiame senitehtut.

Paul Karlep, Keskerakond

Keskerakonnal on võimalus kohalike omavalitsuste volikogude valimistel kandideerida. Saame kaasa rääkida vallaelu arendamises ja elukeskkonna parandamises. Väga suuri muudatusi me ette ei näe.

Majandussurutise ajal on suur probleem raha. Tuleb kõvasti rihma pingutada ja teha väga õigeid otsuseid. Siiani on ametnikud oma tööga toime tulnud. Usun, et võimuvõitluseks ei lähe.

Meie eesmärk on maapiirkonna elu parandamine. See on päästa põllumajandus, mis ongi ju elu maal.

Vallavolikogu peab olema otsuste tegemisel vaba.

Vallaelanikel on nüüd võimalus valida meie erakond.

Ei Kandideeri
Ülle Tamm, Manija elanik


Manilaiult armsa koduvalla peale vaadata on päris tummine tunne.

Meie siin oleme saanud nii sadama, liinilaeva, hõljuki kui musta kattega tee. Talve tulekul võib rahulolevalt ahju peal nurruda.

Nüüd on meil kõigil vaja kuidagi püsima jääda ja nigel aeg üle elada. Kui palju kaasteeline selleks ise viitsib toimetada, on iseasi.

Neli aastat tagasi andsid valimislubadusi nii erakond Res Publica kui valimisliit Tõstamaa. Ega keegi mingit ulmet lubanud, kui, siis aastaid valimislubadustes kordunud elektriliinide uuendamine siin-seal.

Aga olulised asjad järjepidevuse hoidmiseks vallas on igatahes tehtud. Kindlasti sõltuvad teod nooremate hakkajate inimeste olemasolust maal.

Võtame või meie Liina, kes läks linna õnne otsima, aga tuli ja leidis selle hoopis mõisa keldris muuseumiga toimetades. Nii saigi üks valimislubadusi tehtud. Või siis Janek, kes müttab tööstuskülas ja teab tehnikast kõike.

Või Tomek, kes samuti koduvalda tagasi tuli ja kellel on kuldsed käed. Ning meie Aro, kes kõigist majandusprognoosidest hoolimata tahab oma lambapidamise asja maal ajada ja seda väga jäärapäiselt.

Tõhela pood on omamoodi ime ja väärib hoidmist ning poputamist. Meie pagari imelised keeksid - milline õndsus!

Noored ja ettevõtlikud inimesed on meie kuld ja ilma nendeta ei ole ühelgi valimislubadusel kaalu ega suuremat mõtet. Kui veel lapsi juurde tuleks ja kool ikka püsima jääks, oleks meil vallas elu ilus.

Mehed, kui ikka lubama hakkate, siis rohkem lapsi! Tühja pole vaja plärada. Tühja tõmblemine on valla arengule kõige ohtlikum.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles