Linn lubab lehekoristusel elanikele abiks olla

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolikamad linnakodanikud ongi hakanud oma hooldusaladelt puulehti kokku riisuma ja tasuta äravedamise ootel kottidesse pakkima, aga vedu ei toimu igal pool Pärnus.
Hoolikamad linnakodanikud ongi hakanud oma hooldusaladelt puulehti kokku riisuma ja tasuta äravedamise ootel kottidesse pakkima, aga vedu ei toimu igal pool Pärnus. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja ütles, et kui veel paari-kolme nädala eest oli elanikele sügislehtede tasuta veo korraldamine rahapuudust kartes küsimärgi all, siis nüüd on otsustatud linlastele selles töös appi tulla.


Kuna seadusest tulenevalt on aiaäärsed haljasalad kuni sõiduteeni erakrundiomanike hooldusala ja linlastel lasub nende koristamise kohustus, on Pärnu linnavalitsus läbi aastate korraldanud oktoobri lõpus või novembri alguses kottidesse kogutud puulehtede linnast väljaveo kodanikelt raha kasseerimata.



"Oleme otsustanud elanikele tänavugi leheveol appi tulla," lubas majandusosakonna juhataja.



Appi ei tulda siiski kõigile linlastele, kes linnamaalt puulehti kokku korjama peavad, sest linnavalitsuse makstavad kokkuveomarsruudid pole kunagi hõlmanud kogu linna Raekülast Vana-Pärnuni.



Pärnu linnaaednik Kristiina Kupper ütles, et linnapoolne lehevedu toimub neilt tänavatelt, kus elanike puhastusaladel kasvavad suured alleepuud.



"Seejuures tuleks aru saada, et need alad, kus me lehevedu korraldame, ei ole kohad, kuhu igaüks oma kinnistult või kaugemaltki riisutud lehti kokku tooks, vaid mõeldud ainult neile kodanikele, kelle puhastusaladel kasvab alleid," märkis Kupper. "Just suurte puude olemasolu puhastusaladel on kriteerium, mille järgi me veomarsruudi kinnitasime."



Puulehtede vedu kodanike puhastusaladelt läheb linnavalitsuse majandusosakonnale maksma ligikaudu 120 000 krooni. Majandusosakonna arvestuse kohaselt hõlmab see umbes 1500-2000 kantmeetrit kottidesse pakitud lehti.



"Lehed peavad olema pakitud kilekottidesse, tõstetud sõidutee serva lähedusse, olema jõukohased veokisse tõsta," nimetas linnaaednik, lisades, et lehed ei saa ükskõik kui hoolikalt kottidesse pakituna kuidagi võtta vana televiisorit meenutavat kuju. "Kahtlaselt rasked ja puulehti ilmselt mitte sisaldavad kotid jäetakse maha."



Pärnu munitsipaalpolitsei registripidaja Kalju Hook teatas, et mullu tehti trahvi mõningatele linnakodanikele linna heakorraeeskirjaga sätestatud puhastusala langenud lehtedest koristamata jätmise eest. Trahvi suurus kõikus Hooki sõnutsi 240 kroonist 300 kroonini, üksikjuhtudel, kui tegu oli drastilise hooletusega, oli trahvisumma kopsakamgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles