Sindi peatne linnapea loodab anda oma parima

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Vassvik.
Anu Vassvik. Foto: Ants Liigus

Peatne Sindi linnapea Anu Vassvik esitab linnavalitsuse uue koosseisu linnavolikogule kinnitamiseks eeloleval neljapäeval.


Anu Vassvik, teid on äsja valitud Sindi linnapeaks. Olete tunnistanud, et sintlased teist kuigi palju ei tea. Kuidas sattusite Uueneva Sindi linnapeakandidaadiks ja miks otsustasite väljakutse vastu võtta?


Olin enne kohalike omavalitsuste valimisi aktiivselt seotud valimisliiduga Uuenev Sindi ise volikokku kandideerimata. Ühel hetkel tehti mulle ettepanek linnapeakandidaadiks asuda. Võtsin pikalt mõtlemisaega, määravaks sai asjaolu, et tundsin: minu kodulinn Sindi on kui unne vajunud ja vajab äratamist. Ma ei olnud valimisliidu ainuke kandidaat, kuid salajasel hääletusel otsustati minu kandidatuuri kasuks.



Uuenev Sindi ja Keskerakond on deklareerinud, et Sindi linn vajab muutusi ning selleks on vaja uut linnapead. Milliseid muudatusi ja tegusid teilt oodatakse?


Üksi on raske midagi linnajuhtimises korda saata, uute eesmärkide saavutamiseks tuleb tehtut mõõta, hinnata, analüüsida. Selleks tuleb panustada meeskonnatööle, aruteludele, sisutihedale diskussioonile. Rohkem läbikäimist volikogu ja linnarahvaga. Arutelud tuleks viia volikogust ja linnavalitsusest ümarlaudade ja linnalehe kaudu rahva sekka. Majanduslikult raskel ajal tuleb raha väga ratsionaalselt ja efektiivselt kasutada.



Uuenev Sindi ja Keskerakond on sõlmitud koalitsioonilepinguga paika pannud põhilised tegevussuunad. Palun valgustage, millised on Sindi linnavõimu lähemate aastate eelistused?


Tööd on vaja teha eri valdkondades, on lühema- ja pikemaajalisi projekte. Lahendus tuleb leida juba ammu räägitud asjadele, näiteks lauluväljaku korrastamine, ujumiskohtade ja jõeäärse kallas- ja terviseraja rajamine. Parandada tuleb linna heakorda: uuendada parke, asfaltida teid ja üritada parandada hoonete väljanägemist. Jätkuma peab veeprojekt, mille tulemusena saavad vee ja kanalisatsiooni teisele poole Paide maanteed jääva linnaosa elanikud.



On ka keerulisemaid ja pikemaajalisi teemasid. Valimiskampaania käigus kurtsid paljud korrusmajade elanikud oma majade kehva olukorda. Samal ajal ollakse Sindi majavalitsusele palju võlgu, nii et raha investeeringuteks ei jätku. Tuleb lõpetada, et ühed inimesed elavad nende arvelt, kes korralikult haldusteenuste eest tasuvad. Lõppeesmärk on korteriühistute moodustamine, alles siis saavad majad soojustatud ja korda ning elanikel tekib peremehetunne. Muudes paikades on sellega hakkama saadud, miks Sindis ei peaks saama.



Tuleb alustada linnakeskuse rajamist. Selle planeeringu teostamiseks tuleb teha koostööd AS Qualitexi omanikega ja teada saada, millised on nende plaanid Sindi tingimustes oma suure kinnisvaraga. Selge on, et varemetes katlamaja ja muud mahajäetud hooned võiks linnapildist kaduda.



Oluline osa Sindi edasisel arengul on koolil. Laste arvu vähenemine mõjutab ilmselt Sindi gümnaasiumi tulevikku. Enne kui teha otsuseid kooli suuremate investeeringute või õppetegevuse ümberkorraldamiseks, peaksime läbi vaatama ja uuendama kooli arengukava.



Tahame, et Sindist rohkem teataks. Selleks tuleb välja töötada linna logo ja tunnuslause, uuendada linna kodulehte, panna linnapiirile välja sildid stiilis “Naeratage, te jõudsite Sinti!” ning anda välja linlastele, külalistele ja ettevõtjatele linna tutvustavaid trükiseid.



Toetust peavad jätkuvalt saama kultuurikollektiivid ja spordiklubid. Soovime, et Sindi lastel oleks rohkem kodu lähedal võimalik tegelda eri spordialadega. Selleks oleme valmis maksma töötasu treeneritele, kelle leidmine ja motiveerimine on tihti probleem. Miks ei võiks peale muusikakooli olla Sindis lastele kui mitte kunstikool, siis vähemalt joonistamistunnid kõikidele soovijatele.



Aga enne, kui kõige sellega pihta hakata, tuleb vaadata üle rahalised võimalused. 2010. aasta eelarvega alustame tööd juba novembri viimasel nädalal. Edaspidi tahaks üle vaadata linna arengukava ja määratleda võimalikud tööd ja tegevused juba sõltuvalt finantsprognoosist.



Olete sündinud ja elanud suure osa oma elust Sindis. Milliste märksõnadega Sindi teie jaoks seostub? Kas Sindi on juba parim paik elamiseks või tuleks selle nimel veel vaeva näha?


Sindi seostub mulle eelkõige muretu lapsepõlvega. Kui minu vanemad omal ajal Sindis elamise kasuks otsustasid, oli linnal hea maine, kõrge õppeedukusega keskkool, roheline elukeskkond, head sportimise ja isetegevuse võimalused. Sindis toimus pidev sagimine.



Igale inimesele on tema kodulinn hea ja armas. Parima paiga nimi tuleb aga välja teenida nii linnaelanike kui kõigi teiste inimeste silmis. Paar aastat kõva tööd kulub selleks kindlasti. Üks põhjus, miks nõustusin linnapeaks hakkama, oligi soov linna ja linnaelanike heaks midagi ära teha.



Töötate veel Pärnu töötukassas koondamistele reageerimise meeskonna juhina. Kuidas on see töö teid iga päev tööta inimesi nõustades ja toimetulekuraskusi nähes mõjutanud?


Minu ülesanne on olla inimestele toeks, nendele informatsiooni jagada ja nõu anda. Näen iga päev inimeste ebakindlust tuleviku suhtes, kuid ka seda, et kõige kergem on alla anda. Ometi on inimene ise see, kes vaeva nähes ja tööd tehes on võimeline oma heaoluks palju ära tegema. Tuleb vaid tahta. Rõõm on vaadata inimesi, kes on ohjad enda kätte võtnud ja julgustavad teisigi. Probleemides tuleb osata näha uusi võimalusi. Loodan sellist suhtumist kodulinlastele süstida.



Kas linnavalitsuse koosseis on volikogule esitamiseks koos, nõusolekud saadud?


Linnavalitsuse struktuur ja koosseis on esitatud volikogule kinnitamiseks. Mõne inimesega läbirääkimised veel käivad. Loodan, et see saab ametlikult paika neljapäevasel volikogu istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles