Elmar Lepp valib auto ja pankroti vahel

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto, millega Elmar Lepp kuus aastat tagasi poseeris, võib ta pankrotist päästa.
Auto, millega Elmar Lepp kuus aastat tagasi poseeris, võib ta pankrotist päästa. Foto: Henn Soodla

Pärnu maakohus andis ärimees Elmar Lepale viimase võimaluse: kas loovutada aasta tagasi pojale võõrandatud Audi A8 pangale või saada pärast füüsilise isiku pankroti väljakuulutamist ettevõtjana tegutsemise keeld.


Taasiseseisva Eesti ühe esimese eraettevõtja Elmar Lepa pankroti väljakuulutamist sooviv Swedbank on kokkuleppest huvitatud seetõttu, et pankroti tulemusena võib ta võita vähem kui soovitud kaks miljonit krooni. Sellise summa eest on Elmar Lepp käendanud endale, abikaasa Virve Lepale ja poeg Tanel Lepale kuuluva Lepa Kaubakeskuse võlgu, kuid ettevõte on nüüdseks pankrotis.



Elmar Lepp võlgneb vähemalt kolm miljonit


Ajutise pankrotihalduri Reet Relviku andmetel on Elmar Lepa vara väärtus ilma äriühingute osaluseta 201 200 ja koos äriühingute osalusega 548 200 krooni. Võlgu on Lepal aga esialgsetel andmetel vähemalt 3 105 036 krooni eest.



1999. aastal sõlmis Elmar Lepp abikaasa Virve Lepaga abieluvara lepingu. Pärast seda on kõik Leppade korterid kas abikaasa Virve või poeg Taneli nimele kirjutatud ega ole Relviku hinnangul pankrotiprotsessis tagasivõidetavad.



Küll võidakse kehtetuks tunnistada sõiduauto Audi A8 müük. Elmar Lepp võõrandas 2002. aastal valmistatud luksusauto Tanel Lepale 2008. aasta 8. oktoobril, kaks kuud hiljem kuulutati välja Lepa Kaubakeskuse pankrot.



Sellest uuena üle 1,5 miljoni krooni maksnud autost on Pärnu Postimees kirjutanud 2003. aasta 12. juulil. Kuigi Elmar Lepal olid juba tookord võlad, muretses ta endale nelikveoga 320hobujõulise masina, millesarnaseid sõitis Eesti teedel vaid paarkümmend.



Nüüdki oli Elmar Lepp kohtus mures, mis ärimees ta ilma autota ikka on. Pealegi kuulub auto pojale ega ole teada, kas too asjaga nõustub. Kui Pärnu linnavolikogu tasuta parkimiskaarte jagas, ei tehtud auto pojale kuulumisest küll numbrit.



Võlgnikult võidakse vanne võtta


Seni on Elmar Lepp püüdnud pankroti väljakuulutamist venitada, rääkides hiinlastest ja muudest investoritest, kes ta hädast välja aitavad. “Nendest hiinlastest olen ma aasta aega kuulnud,” ütles Swedbanki jurist Annemari Õunpuu.



Ametlikult kuuluvad Elmar Lepale vaid pool Audru vallas Märksa külas asuvast suvilast ning Lepa Kaubakeskuse ja Chaplini osakud-aktsiad. Lepa Kaubakeskus on pankrotis, Chaplin oma tegevuse sisuliselt lõpetanud.



Ajutise pankrotihalduri Relviku sõnutsi peaks Elmar Lepp vande all kinnitama, et tal ei ole muud vara. “Eraisikul võib olla varasid, mida kohe kätte ei pruugi saada. Vande andmisel pingutatakse, asjad tulevad paremini meelde,” rääkis Relvik.



Lepp asus selle peale rünnakule. Tema jurist kirjutas kohtule, et Lepp peab nüüd hakkama Relvikut ülal pidama, mille peale palus Relvik kohtunik Maili Tartul mõni teine pankrotihaldur leida, kui pankrot peaks välja kuulutatama. Selle peale ruttas Lepp kinnitama, et tema halduri väljavahetamist vajalikuks ei pea ja olevat juristi soovitused üksnes öösel kiiruga läbi lugenud.



Kohtunik tahab kannatlik olla


Kohtunik Tartu soovitas Lepal kogenud pankrotihalduri solvamise asemel pigem koostööd teha. Relviku hinnangul saab Lepa pankroti väljakuulutamisel kaalukeeleks see, kas Lepp soovib ettevõtjana jätkata ja pereliikmed aitavad tal võlgu likvideerida.



Kohus hakkab uuesti pankroti väljakuulutamist arutama 6. jaanuaril. Swedbanki jurist Õunpuu soovis, et Lepp jõuaks nädalaga selgusele ega hakkaks taas venitama. Kohtunik Tartu tahab enda sõnutsi olla kannatlik, sest kellelegi pankroti kuulutamine pole naljaasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles