Soome taastas Pärnus konsulaadi

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu siluetti uudistavad vasakult Soome aukonsul Pärnus Jarno Fonsén, Soome suursaatkonna pressi- ja kultuurinõunik Arja Korhonen ning suursaadik Jaakko Kalela.
Pärnu siluetti uudistavad vasakult Soome aukonsul Pärnus Jarno Fonsén, Soome suursaatkonna pressi- ja kultuurinõunik Arja Korhonen ning suursaadik Jaakko Kalela. Foto: Ants Liigus

Soome Vabariik avas läinud pühapäeval, Soome iseseisvuspäeval Pärnus oma aukonsulaadi, mille kilp ehib nüüdsest Pomarfini kingatööstuse hoonet. Aukonsuli ühiskondliku, kuid vastutusrikka ülesande võttis enda kanda Pomarfini juhataja Jarno Fonsén.


Hallil ja kõledal pühapäeva pärastlõunal kogunes Vana-Sauga 38 kingatööstuse õuele esinduslik seltskond: Soome suursaatkonna, Pärnu linna- ja maavalitsuse ning linnavolikogu esindajad, Soome päritolu ettevõtjad ja nende koostööpartnerid.



Pärnu on Soomele oluline


Soome suursaadik Eestis Jaakko Kalela ütles aukonsulaadi avamistseremoonial, et sadadel Soome firmadel on Eestis koostöösidemeid, hulk ettevõtteid on toonud tootmise lõunanaabrite juurde.



Pärnu on jätkuvalt Soome turistide meelispaiku. ”Seetõttu on Soomele oluline olla Pärnus esindatud ja osutada Eesti suvepealinnas konsulaarteenust,” ütles suursaadik Kalela, kes tänas Jarno Fonséni nõusoleku eest hakata aukonsuliks.



Värske aukonsul Fonsén meenutas, et on Pärnus juba 1992. aastast ja aukonsulaadi avamine just Soome iseseisvuspäeval teeb selle soomlastele erakordseks suurpäevaks.



Soome suursaatkonna minister-nõunik Vesa Vasara ütles Pärnu Postimehele, et vajadus Eesti saari, Lääne- ja Pärnumaad teenindava aukonsulaadi järele oli juba mõnda aega. Tartu aukonsulaat rahuldab Lõuna-Eesti vajadusi ning esialgu Narva veel aukonsulaati ei planeerita.



”Soomeski on majanduskriis tublisti tunda andnud ja aukonsulaatide avamine on kõige odavam ja käepärasem viis pakkuda oma kodanikele konsulaarteenust ning edendada kahe riigi suhteid regioonides,” ütles Vasara.



Soome tuleb lähemale


Aukonsuli ülesannete hulka kuulub Soome kodanike huvide kaitsmine Eestis ning Soome ja Eesti vaheliste majandus-, kaubandus- ja kultuurisidemete edendamine. Samuti vahendab aukonsul Soomet puudutavat teavet, et äratada inimestes suuremat huvi Soome vastu.



Soomel on veel aukonsul Tartus, kus neid ülesandeid täidab Toivo Kabanen. Aukonsulaadid tegutsevad Soome suursaatkonna alluvuses.



Eestil on aukonsulaadid Oulus, Turus, Tamperes, Kotkas ja Ahvenamaal.



Teine aukonsulaat Pärnus on Ukrainal ja seda juhib Vello Järvesalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles