Kuhjuv lumi põhjustab koristajatele peavalu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapla Teed puhastab tänavaid vastavalt teenormidele, abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnul polegi mõeldav, et kõik sõiduteed asfaldini puhtaks roogitakse.
Rapla Teed puhastab tänavaid vastavalt teenormidele, abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnul polegi mõeldav, et kõik sõiduteed asfaldini puhtaks roogitakse. Foto: Ants Liigus

Pärnu kohati üle 35 sentimeetri paksune lumevaip põhjustab peavalu osaühingule Rapla Teed, mille ülesanne on linna tänavad ja kõnniteed lumest puhtad hoida.


Rapla Teede projektijuhi Andres Kogeri sõnul töötab linnas ööpäev ringi 15-18 masinat, mis puhastavad pea- ja kõrvaltänavaid ning kõnniteid kokku 153 kilomeetril. Suure saju ajal pannakse lumekoristajaid välja rohkemgi ja projektijuhi hinnangul võib ettevõtte töö kiirusega rahule jääda.



“Masinaid on praegu teedel rohkem kui paar päeva tagasi ja tippmomentidel saame neid veel juurde panna,” kinnitas Koger. “Paanikaks põhjust pole, eilse (üleeilse, toim) lumega olid teed läbitavad. Kindlasti on mõni koht kehvem ja mõni parem, kuid meil on talv, pole midagi parata.”



Rahuldav hinne koristajale


Ehkki ettevõttel masinaist puudust pole, on suurem kunst palgal olevate inimeste töölerakendamine, sest brigaadide arv on piiratud ja mehed töötavad vabade päevadeta. Projektijuhi sõnutsi tuleb ette, et õhtul tööpäeva lõpetanud mees tuleb hommikul neljast jälle rooli paluda, sest lakkamatu lumesadu ei jäta mänguruumi. “Me ei saa palgata tööjõudu varuga, et äkki sajab talvel kaks korda senisest rohkem lund,” nentis Koger.



Et meteoroloogia- ja hüdroloogiainstituut ennustab lähipäevadeks saju jätkumist, pole lumekoristusfirmal sellel nädalal rahulikke päevi oodata.



Vastavalt teenormidele


Pärnu abilinnapea Romek Kosenkraniuse hinnangul on Rapla Teed oma tööga hakkama saanud rahuldavalt, kui arvestada rekordilist lumehulka ja jätkuvat sadu.



“Tavakodanikuna ma ütleks, et hommikul võiks lumi varem aetud olla, aga tihti sajab hommikul edasi ja siis pole mõtet kohe teid lahti lükata. Ma eile poole seitsme paiku lükkasin maja eest lume ära ja üheksast oli samasugune kiht peal,” tõmbas Kosenkranius oma eluga paralleele.



Rapla Teed peavad vastavalt teenormile puhastama tänavad kas kahe, kuue või kaheksa tunni jooksul pärast saju lõppu ja sellega saadakse suures plaanis hakkama.



Omaette mure on väiksemate tänavatega, millest mõnel pole sahka käinudki, sest suur masin ei mahu tee äärde pargitud sõiduautode vahel manööverdama. “Kui öösel seisavad kahel pool tänavat autod, on sahal väga raske läbi minna,” selgitas abilinnapea. “Mõnel tänaval saab slaalomit sõita, mõnel mitte.”



Sellepärast paluvad linn ja teehooldaja elanikel võimalusel sõidukid hoovi parkida või parkimisplatsile jätta. Autoomanikel, kelle masin on tänaval lumevalli alla mattunud, pole Kosenkraniuse arvates muud valikut kui see välja kaevata ja mujale parkida või kevadist sula ootama jääda.



Mupo ja politsei kontrollivad


Abilinnapea väitel on oluline meeles pidada, et linn puhastab kõnniteedest vaid neid, mis asuvad linna kinnistutel. Eramuomanikud peavad oma aia esise ise lahti kühveldama ja ekslik on arusaam, et munitsipaalpolitsei reorganiseerimise tõttu keegi selle järelevalvega ei tegele.



“Inimesed, kes praegu munitsipaalpolitseis ja ülejärgmisest nädalast korrakaitseüksuses töötavad, kontrollivad kohti, kus pole lumi aetud,” kinnitas Kosenkranius. “Eesmärk pole trahvida, menetlus algab sellest, kui teha märkus või suuline hoiatus.” Suurem osa inimesi on arusaajad ja meeldetuletuse peale ajavad maja ette jalgraja sisse.



Kosenkranius kohtub reedel Pärnu politseiosakonna juhi Mehis Metsaga, et muude koostööplaanide seas kaaluda, kuidas politseipatrullid saaksid linnale tegemata tööde, sealhulgas läbimatute tänavate kohta infot andma hakata.



Lääne prefektuuri pressiesindaja Hedy Tammelehe andmeil on olukord Lääne prefektuuri teeninduspiirkonnas talvistele ilma- ja teeoludele vaatamata võrdlemisi hea. “Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel on juhtunud kolm liiklusõnnetust, Tallinna-Tartu maanteel kaks, Haapsalus üks ja Kuressaares üks, Pärnus on rahulik,” selgitas Tammeleht. “Peamine õnnetuste põhjus on olnud tee- ja ilmaoludele mittevastav sõidukiirus.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles