Linnavalitsus jääb lumetõrjega rahule

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lund on nii palju, et seda tuleb hakata linnast välja vedama.
Lund on nii palju, et seda tuleb hakata linnast välja vedama. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna juhataja Mait Talvoja, majandusosakonna liikluse spetsialist Toomas Tammela ja teede peaspetsialist Jaak Kanniste ütlesid, et linnatänavate lumest lahti lükkamisega võib enam-vähem rahule jääda.


"Võime rahul olla selles mõttes, et mis oleme hanke võitnud osaühingult Rapla Teed lumetõrjel tellinud, see on ära tehtud," sõnas Talvoja. Ta lisas, et kuigi esialgne lumetõrje leping ei näinud ette kõrvaltänavatelt lumevedu, tuleb seda ilmselt osaliselt hakata tegema, sest kokkulükatud vallid kasvavad liiga kõrgeks.



Probleemiks võib kujuneda raha, sest kui lumerohke talv jääb pikalt püsima, hakkab linnaeelarvesse kirjutatud kümmekond miljonit krooni kokku kuivama ja raha kulub arvatust rohkem.



Tammela lubas, et ilmaprognoosi ära kasutades hakatakse kõrvaltänavate sõiduradu lumest laiemalt lahti lükkama. Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi edastatud ilmateate järgi lubas ilmataat sel nädalal vähest ja kogu Eestis ainult osalist lumesadu terve eeloleva nädala.



Rapla Teede projektijuht Andres Koger oli ennustuse suhtes skeptiline. "Need prognoosid muutuvad iga päev," ütles ta. "Igal juhul püüame vähese saju puhul ka kõrvaltänavad laiemalt lahti lükata, traktoreid seisma ei jäta."



Ajutised liiklusmärgid


Tammela tõdes, et on kaalunud muuta mõni liiklusele kitsaks jäänud tänav liiklusmärkidega ajutiselt ühesuunaliseks, kuid siiani sellest mõttest loobunud. "Kui olukord seda nõuab, on see üks võimalus lumeoludele vastavalt liiklus ümber korraldada," tähendas Tammela.



Lumetõrjet raskendavad pargitud autod, mis nõuavad sahameestelt lausa virtuooslikku juhtimisoskust, et seisvate, aga ka liiklevate sõidukite vahel lund lükata. Õnneks on seni Pärnus ära rihitud ainult üks auto. See juhtus jõulude ajal Aia tänaval, aga eile, tõsi küll, sai kokkupõrkes lumetõrjemasinaga kannatada bussi küljepeegel.



Kanniste pidas vajalikuks ajutiste parkimiskeeldude kohaldamist. "Näiteks Kuldse Kodu juures ja Mai elurajooni korruselamute teesiilud on sedavõrd autosid täis pargitud, et sinna tuleb pannagi parkimist keelavad märgid üles," väitis ta. "Ning hakata kohaldama valesti pargitud autode vedu tasulistesse parklatesse."



Valesti pargitud sõidukite teisaldamise ja sunnitud seismise tasulises parklas peavad kinni maksma autoomanikud.



Purikad pea kohal


Kanniste hoiatas talvega seoses uue nuhtluse eest, millega tuleb võidelda esmajoones majaomanikel. Need on räästail tekkivad ja hirmutavalt kõnniteede kohal rippuvad massiivsed jääpurikad.



"Jääpurikad ongi juba kosuma hakanud, viimane aeg on majaomanikel hakata mõtlema, kuidas neid ohutult alla saada," sõnas Kanniste. "Samal ajal peavad majaomanikud arvestama, et katustelt tänavale sadanud lumi ja räästastest alla kukutatud jää peavad nad ise enda järelt ära koristama, ei maksa arvata, et see on linnavalitsuse ülesanne."



Eile oli Pärnus lumekihi paksus 39 sentimeetrit, tänavad olid valdavalt lahti lükatud. Raskusi lumetõrjega näis olevat Karusselli, Kivi ja Aia tänava kandis, Vana-Sauga tänava piirkonnas ja Uus-Saugas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles