Pärnu linnavolikogu avas palgakärbeteks võimaluse

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotside liider Epp Klooster ja Pärnu linnavolikogu esimees Cardo Remmel.
Sotside liider Epp Klooster ja Pärnu linnavolikogu esimees Cardo Remmel. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu võttis täna vastu uued Pärnu haridus-, kultuuri- ja hoolekandeasutuste töötajate palgajuhendid, mis avavad võimaluse ulatuslikeks palgakärbeteks.


Abilinnapea Jane Mets ütles, et palgajuhendid ise vähendavad automaatselt vaid üksikute töötajate palka, kuid nad on vahendid töötasu vähendamisel, kui eelarves pole piisavalt raha. Kohtumisel Pärnu lasteaedade juhatajatega olevat need ise teinud ettepaneku mitte vähendada enam lasteaedade majandamiskulusid ja lahtiolekuaegu, vaid anda neile võimalus osa töötajaid koondada, et sel moel töötasufondi kokku hoida.

Huvikoolid ja lasteaiad ei pääse kärpest

Täna hommikul pidas linnavalitsus erakorralise istungi, et täiendada haridusasutuste töötajate palgajuhendit. Kui varem olid huvikoolide ja lasteaedade pedagoogid palgakärpest välja jäetud, siis nüüd minnakse nendegi palkade kallale. Eelarvekavas on arvestatud huvikoolide õpetajate ja koolide linnaeelarveliste töötajate kümneprotsendilise ning lasteaedade pedagoogide viieprotsendilise palgalangusega.

Kui võrrelda eelnõu varasemat ja uut varianti, on näha, et kõikide pedagoogide palga miinimummäära on vähendatud ligi 1000 krooni võrra. Näiteks kõrgharidusega pedagoogi palgavahemikuks oli varem pakutud 9920 – 10 420 krooni, mis pärast eilseid parandusi vähenes 8930 – 10 420 kroonile.

Pärnu koolijuhtide ees seisab raske ülesanne selgitada, miks nad enam paremaid motiveerida ei saa, kõiksugu lisaülesannete eest eraldi maksta ei suuda ja töö tasustamisel ainult riikliku miinimumiga peavad leppima. Lasteaiajuhtide ees seisab valik, kas kedagi koondada, kedagi osalisele tööajale sundida või kõigi palku viis protsenti kärpida.

Kultuuritöötajate palgajuhendi vastuvõtmise eel selgitas Mets taas, et asutuse juhid ei pea 1,7 miljoni krooni suuruseks kärpeks võrdselt kõigi palku kümne protsendi võrra vähendama, vaid võivad leida “sisemise reorganiseerimise tulemusena reservi”. Sisuliselt tähendab see näiteks Ülejõe haruraamatukogu sulgemist ja osa töötajate koondamist, et allesjääjate palgataset säilitada.

Põhimõtted ei takistanud palku vähendamast

Eakate avahoolduskeskuse kokkuhoiuvõimalusi nägi Mets samuti koosseisu vähendamises, sest Metsa 10 hoonesse sel aastal tõenäoliselt ei kolita. Sotside liider Epp Klooster avaldas kahetsust, et eakate avahoolduskeskuse töötajad kärpest välja ei jää, ja lootis, et nende tööd saab paremini korraldada.

Nii sotsid, isamaaliitlased, reformierakondlased kui Toomas Kivimägi valimisliidu liikmed hääletasid kõigi linnavalitsuse pakutud palgajuhendite poolt ega esitanud ühtegi küsimust. Ainsana hääletasid palgajuhendite vastu opositsioonis olevad keskerakondlased, kellele lisandus hoolekandeasutuste töötajate palgajuhendi puhul reformierakondlane Peeter Saunpere.

Kaks võimuliitlast mängis haridus- ja hoolekandeasutuste töötajate palgajuhendi hääletamise ajal peitust, jättes oma käe nii poolt, vastu kui erapooletu variandi puhul tõstmata. Kuus volikogu liiget, teiste seas näiteks Ago Anderson, Vello Järvesalu ja Urmas Sule, puudusid istungilt.

Klooster vahendas istungil volikogu sotsiaalkomisjoni arvamust, et kellegi palk ei tohiks olla alla 6000 krooni. See ei takistanud ei sotsidel ega teistel võimuliidu liikmetel hääletamast palgajuhendite poolt, mis Pärnu linnaasutustes sellise palga maksmist võimaldavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles