Pärnu koduhooldajate palgad pääsevad kärpimisest

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu eakate avahoolduskeskuse juhataja Hille Volberg.
Pärnu eakate avahoolduskeskuse juhataja Hille Volberg. Foto: Ants Liigus

Pärnu eakate avahoolduskeskuse koduhooldajate 5200 krooni suurust brutopalka ei vähendata, palgafondi kümneprotsendiline kokkuhoid saavutatakse abitööjõu arvelt, ütles asutuse juhataja Hille Volberg.


Vanureid kodus aitamas käivad koduhooldajad kartsid, et nende kuupalk langeb 4680 kroonini, millest jääb pärast maksude mahaarvamist kätte 3987 krooni. Linnapea Toomas Kivimägi soovitas koduhooldajatel juhtkonnalt nõuda, et kärbe tehtaks paari töökoha koondamise, mitte kõigi koduhooldajate palga vähendamise arvelt.



Volberg rääkis, et tal tuli võrreldes eelmise aastaga säästa 231 000 krooni. Lisaks sellele, et tänavu 13. palka maksta ei saa (eakate avahoolduskeskuses maksti 13. palk jaanipäevaks), tuli kellegi palku kärpida, koormust vähendada või inimesi koondada.



Koduhooldajaid on ametis 18, palgafond on arvestatud 20 koduhooldajale. “Jätsin 2009. aasta lõpus äraminejate kohad täitmata. Vahepeal oli hirm, et kästakse rohkem inimesi tööle võtta. Lõpuks anti õigus ise palgafondi jagada,” kõneles Volberg.



Peale koduhooldajate on avahoolduses veel kuus osalise ja täistööajaga töötajat. Nende töökoormuse vähendamine aitas asju korraldada nii, et koduhooldajate palk jäi puutumata.



Küll aga ei näe Volberg lahendust linnapea juures tõstatatud probleemile, et osa koduhooldajaid võtab isiklikult mobiiltelefonilt paarisaja krooni eest kuus töökõnesid. “Mul oleks väga hea meel, kui neile saaks ametitelefonid või kõnekaardid osta, kuid seni pole selliseid taotlusi eelarve koostamisel aktsepteeritud,” lausus Volberg.



Kui avahoolduskeskus kompenseeriks töökõnesid rahaliselt, peaks ta maksma erisoodustusmaksu. “Meie töö on spetsiifiline. Ka kuupiletite ostmisel oli maksuametiga probleeme, lõpuks leppisime kokku, et 80% kuupileti hinnast maksme kinni,” rääkis Volberg.



Linnavalitsuse töötajad kasutavad töökõnede tegemiseks ametitelefone, millele on kehtestatud kuulimiit. Kui ametnik tahab rohkem kui 1000 krooni eest kuus isikliku sõiduauto kasutamise kompensatsiooni, peab ta pidama sõidupäevikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles