Kihnu jäätee avamist tuleb veel oodata

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munalaiu lähedal on ootel valvuriputka, kuid Kihnu jäätee avamist takistab kaldaäärne tõusuvesi.
Munalaiu lähedal on ootel valvuriputka, kuid Kihnu jäätee avamist takistab kaldaäärne tõusuvesi. Foto: Urmas Luik

Kuigi talv on toonud krõbedat pakast ja kaanetanud Kihnu väina, tuleb üle selle viiva ligikaudu 12 kilomeetri pikkuse jäätee avamist veel oodata, sest paksu lume all kasvanud jää on ebaühtlane.


“Vanem jää ei ole kvaliteetne, tuul on selle kokku lükanud, uus jää on parem ja tugevam, see on kasvanud ilma lumeta,” rääkis AS Pärnumaa Teede Tõstamaa teepiirkonna meister Leino Blasen eile.



Tõstamaa teepiirkond on teinud 19. jaanuarist pidevalt luuret, mõõtes jää paksust ja jälgides selle seisu Kihnu väinas, kuid ametlikku jääteed Munalaiu lähedalt saarele pole olnud võimalik avada.



“Tõusuvesi on peale tulnud mõlemas otsas, küll suhteliselt lühikestel lõikudel, kuid väikese autoga neist läbi ei saa,” tõdes Blasen eile pärastlõunal, lisades, et väike lootus avada sel talvel jäätee mandrilt poole tuhande elanikuga saarele püsib.



Eeltööd ja seega kulutused jäätee avamiseks on Tõstamaa teepiirkond teinud.



Kui jäätee saab ametlikult autosõiduks avatud, piiravad teeservi märgistusena kadakad, mis väldivad avaral lumeväljal eksimise võimalust.



Valvuri tarvis on muretsetud tee mõlemasse otsa konteinerkatusealune ja paigaldatud tõkkepuud.



Keelumärk aga seisab ees seni, kuni pole antud teekasutamise luba.



Blasen on Kihnu jääteega tegelnud 1997. aasta talvest ja ütles, et selle aja sees on olnud talvi, kui Munalaiust üle väina on saarele saanud sõita autodega kaks nädalat ja kaks kuudki.



Eelmine talv oli aga nii soe, et jäätee jäi unistuseks.



Maanteeinfokeskuse andmetel on sõidukitele massiga 2,5 tonni avatud vaid kolm jääteed. Need on Haapsalu-Noarootsi kolme kilomeetri pikkune, Hiiumaa ja Saaremaa vahel 15 ning Rohuküla ja Hiiumaa vahel 26,5 kilomeetri pikkune jäätee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles