“Tourest” annab puhkuseks mõtteid

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olavi Kõrre pillimäng meelitas uurima, mis Pärnumaal uudist.
Olavi Kõrre pillimäng meelitas uurima, mis Pärnumaal uudist. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Iga aasta veebruaris Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses toimuv rahvusvaheline turismimess annab mõtteid puhkuseplaanide koostamiseks neile, kes Eestis või välismaal reisida tahavad.


Eesti reisikorraldajad, turismiettevõtted, lennu-, laeva- ja bussifirmad ajastavad messi ajaks eripakkumisi. Nendest osasaamiseks ei pea alati Tallinna sõitma, piisab veebikülgede jälgimisest. Samuti tasub vaadata, kas müüja on ise teenuse pakkuja või kellegi vahendaja.



Finnairiga järgmisel aastal Saigoni?


Messi üks põnevamaid uudiseid oli Vietnami Soome saatkonna ametniku väide, et Finnair alustab järgmisel aastal Helsingist lende Ho Chi Minhi ehk kunagise nimega Saigoni. Seni on eestlased Kagu-Aasiat avastanud Bangkoki või Hongkongi kaudu.



Järjest enam leidub eestlasi, kes reisibüroode vahendusest loobuvad ja ise lennukompaniide kodulehelt pileti ostavad. Öömaja otsimiseks võib kasutada Google’it või eri otsingumootoreid.



Lennukompaniidest sõltub, milliseks kujuneb mingi piirkonna areng ja kuidas Eesti elanikud maailma pääsevad. Air Balticu Tartusse minek sundis Estonian Airi tegutsema ja nüüd on ülikoolilinna elanikel pea niisama head lennuvõimalused kui tallinlastel.



Air Balticu Eesti esinduse müügijuhi Laime Riisimäe sõnutsi pole Air Balticul lähiaastatel kavas Pärnu lennuväljalt reise alustada. “Estonian Air juba on seal,” lausus ta ja avaldas lootust, et Pärnust pole väga kauge Tallinna või Riiga sõita.



Klientide meelitamiseks on Air Baltic välja mõelnud BalticMiles’i programmi, milles on ühendatud lennufirma miilide kogumine ning hotellide, spaade ja muude koostööpartnerite sooduspakkumised. Üks partnereid on näiteks bussifirma Eurolines.



Eesti turul kiiresti laienenud Air Baltic on oma veebiküljele lisanud eesti keele. Eesti keeles saab infot küsida ka firma Tallinna kontorist, mille telefon on 630 6666.



Kindlustustingimustesse tasub süveneda


Kõige lihtsam on maailma avastada lennukompaniidega, mis vastutavad kõikide jätkulendude eest. Kui mõni lend hilineb, antakse teile lennufirma kulul süüa või tasuta hotellikoht.



Euroopa Liidus ja ELi lennukompaniide puhul on reisijal kindlad õigused, millega saab tutvuda ELi tarbija nõustamiskeskuse kodulehel www.consumer.ee. Seal on ühtlasi info ülepiiriliste ostude ja valmisreiside kohta.



Kõiki ootamatusi lennufirma siiski ei korva ja nendest ülesaamiseks peaks tegema reisikindlustuse. Kindlustuslepingut sõlmides on kasulik süüvida kõikidesse üksikasjadesse. Näiteks võite kindlustusrahata jääda, kui esimene lennufirma otsustab lennuaegu muuta, sest iga lennufirma vastutab ainult oma tegevuse eest.



Salva Kindlustuse esindaja teatel on neil kavas peagi turule tuua lisakindlustus, mis sellisel juhul kulutusi korvab.



Omapäi reisijatel on kasulik telefonimällu sisestada välisministeeriumi valvekonsuli ööpäevaringne hädatelefon +372 5301 9999. Kui hädaolukorda veel pole, aga ikka midagi küsida tahaks, helistage +372 6377 440 või kirjutage konsek@vm.ee.



Uurige reisikorraldaja tausta


Kes ise reisi planeerida ei viitsi, võib sõidupiletid või valmisreisi osta mõnest reisibüroost. Arvamusi reisikorraldajate kohta leiab eestikeelsest reisijate internetifoorumist www.trip.ee.



Tarbijakaitseamet (telefonid 1330 ja 620 1707) soovitab enne reisi ostmist kindlaks teha, mida see täpselt sisaldab ja millised on võimalikud lisakulud. Kasuks tuleb reisikorraldaja tausta ja sihtkohariigi uurimine. Kõik pakutud teenused ja tingimused peaksid säilima kirjalikult.



Reisimüüjalt ostetav dokument peab sisaldama müüja kontaktandmeid, reisi lõplikku hinda ja täpset ajakava, täpset infot transpordi, majutuse, toitlustamise ja planeeritud meelelahutuse kohta, infot passi- ja viisanõuete kohta ning reisist taganemise tingimusi.



Kokkuhoidlik reisija võiks olla tähelepanelik kõikvõimalike rahvuslike õhtusöökide ning giidi soovitatud ostu- ja söögikohtade suhtes. Mõnikord on giid reisija kuhugi meelitamisest huvitatud ja saab selle eest eraldi tasu.



Leedust edasi on juba kahtlane


Kes soovib, võib oma autoga lähiriikides reisida ja üle saada hirmust, et Poolast alates algab tundmatu maa, kuhu on targem oma nina mitte toppida. Kaugemale sõites tasuks siiski kalkuleerida, kas odavam ei tule lennukiga sõita ja kohapeal auto rentida.



Messil jagati näiteks Läti kämpingute kaarti, millega alates teisest ööbimisest saab kümme protsenti allahindlust. Veebis on kaart aadressil www.camping.lv.



Muude riikide kaartide otsimiseks tuleks Google’isse ingliskeelsed otsingusõnad sisestada.



Tartus ootavad külastajaid Lõunakeskuses asuv Ahhaa teaduskeskus ja mänguasjamuuseum (www.mm.ee). Viljandis võtke turismiinfokeskusest voldik “Viljandi 2010” ning tutvuge selle abil linna ja maakonnaga. Paide ordulinnuses avatakse 25. septembril läbi kaheksa korruse viiv ajamasin.



Pärnu linnas ja maakonnaski on tunduvalt rohkem teha, kui esmapilgul tundub. Olete te näiteks käinud Maarja-Magdaleena gildis või Punases tornis, jalutanud Tamme talu ürdiaias või roninud Valgeranna seikluspargis?



“Pärast kolme aastat messil käimist juba teatakse, kes me oleme,” sõnas “Tourestil” käinud Punase torni perenaine Leili Kokk. Viikingi spaahotelli esindaja Kairi Lusiku sõnutsi suureneb broneerijate arv kahe nädala jooksul pärast “Touresti”, sest inimesed on messilt saanud idee, kuidas puhkust veeta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles