Riigi sünnipäeva puhul avatakse Pärnus mitu näitust

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvuspäeval tasub tulla kodunt välja riigilipu heiskamist ja näitusi uudistama.
Iseseisvuspäeval tasub tulla kodunt välja riigilipu heiskamist ja näitusi uudistama. Foto: Ants Liigus

Järgmisel nädalal kätte jõudvat Eesti Vabariigi 92. aastapäeva tähistatakse Pärnus mitme ajaloonäituse avamisega, samuti peetakse kõnesid ja jagatakse aumärke.


Esimesena avati eile uue kunsti muuseumis Esplanaadi 10 riigiarhiivis koostatud näitus “Tartu rahu 90”, mis dokumentide ja fotode vahendusel annab ülevaate rahulepingu sõlmimise ja selle sätete ellurakendamise kohta.



Kullakoormad ja tähtsad mehed


Pühade puhul on kauem avatud Pärnu linnakodaniku maja, kus esmaspäeval, teisipäeval ja neljapäeval saab tutvuda tekstide ja fotodega sündmustest Pärnus 1918. aasta veebruaris. Gruppidel on samas võimalus vestelda teemal “Mehed, kes seisid vabariigi hälli juures”, külastusaeg palutakse kokku leppida telefonil 444 8149.



Teisipäeval, 23. veebruaril kell 11 avatakse Pärnu muuseumi teisel korrusel näitus “Vabaduse kullakoormad”, avakõne peab linnapea Toomas Kivimägi.



“Näituse teema on Tartu rahulepinguga Eesti Vabariigile välja kaubeldud 15 miljoni kuldrubla toomine Jamburgist Narva, kust see rongiga siis Tallinna sõidutati ja Eesti Panka viidi,” selgitas näituse koostaja Aldur Vunk. “Padrunikastidesse pakitud kulla tõid 15. märtsil 1920 Jamburgist vankritel Eesti raudtee lõpp-punkti Komarovka külas Pärnumaalt formeeritud 9. polgu tööroodu mehed leitnant Kibbari juhtimisel. Eesti territooriumil eskortisid kullavoori 9. polgu õpperoodu rahvaväelased leitnant Mühlbachi juhtimisel.”



“Vabaduse kullakoormate” sisuks on Jüri Kibbari oma käega kirjutatud mälestused ja fotod, emotsionaalsuse lisamiseks on välja pandud viierublased kuldmündid, millest esimene kullalaadung koosnes. Näitust toetavad kaitseministeerium, kaitseväe peastaap, Eesti sõjamuuseum - kindral Laidoneri muuseum ja Kaitseliidu peastaap.



Samal päeval kell 11.30 toimub mälestustseremoonia Konstantin Pätsi ausamba juures Tahkurannas ning kell 15 algab Eesti Vabariigi 92. aastapäevale pühendatud pidulik kontsertaktus, Pärnu maavanema, linnavolikogu esimehe ja linnapea vastuvõtt Pärnu kontserdimajas. Kavas on aastapäevatervitused, Pärnu maakonna ja linna vapimärkide ning Pärnu linna teenetemärkide üleandmine.



Teisipäeval kell 18.15 kuuleb vabariigi väljakuulutamise monumendi juures Rüütli platsil, mida arvavad Eesti minevikust ja olevikust noored. Toimub õpilaste kõnevõistlus teemal “Eesti sõda”, korraldajaks MTÜ Minu Eesti. Võistlevad Pärnu linna ja maakonna koolide 8.-12. klasside õpilased. Samas loetakse kell 19 ette Eesti iseseisvusmanifest.



Pärnu noorte vabaajakeskuse kohvikus-klubis IN annab kell 20 noortele kontserdi “Ei saa mitte vaiki olla” Bonzo.



Poisid ja mehed tervitavad lippu lauluga


Iseseisvuspäeval, 24. veebruaril heisatakse kell 7.32 Rüütli platsil riigilipp.



Tseremoonia muudavad pidulikumaks Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor ja Pärnu Kunstide maja poistekoor, osalevad skaudid ja gaidid.



Kell 10 asetavad Pärnu linnapea Toomas Kivimägi ja linnavolikogu esimees Cardo Remmel pärja Vabadussõjas langenute monumendile Alevi kalmistul ning kell 10.30 Teises maailmasõjas Eesti iseseisvuse eest võidelnute mälestusmärgile Vanas pargis (kaitseliidu maja vastas).



Tänujumalateenistused toimuvad kell 11 Pärnu Eliisabeti kirikus ja kell 12 Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris.



Pidupäevaürituste jätkuna toimub reedel, 26. veebruaril kell 17 Pärnu Kuninga tänava põhikoolis teemaõhtu “Vabaduse koidikul”.



Linnakodaniku maja perenaise Hilja Treubergi sõnutsi etendab Raeteater elavaid pilte sündmustest Pärnus 92 aastat tagasi. Sissepääsuks tuleb varuda priipilet linnakodaniku majast ja võtta kaasa vahetusjalatsid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles