Kalamehed hakkasid järvi päästma

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla

Pärnumaa harrastuskalamehed on valmis oma sääste kulutama, et lükata Tõhela ja Ermistu järve jäält lund, mis ei lase valgusel jää alla tungida ega veetaimestikul hapnikku toota.


“See on tundide küsimus, et sahaga traktor jääle saata,” lubas harrastuskalamehi esindav Peeter Raja. “Tõstamaa volikogu liige Madis Martson oli lahkesti nõus oma traktoriga lund lükkama, kuid asi pidi kinni olema keskkonnaametis, kuna järve lähedal on merikotkaste pesapaik ja lärmakaid masinaid ei lubata seetõttu järvele lasta.”



Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni looduskaitse juhtivspetsialist Agu Leivits lükkas ümber väite, nagu keelaks kotkapesade säästmiseks kehtestatud kaitsekorraldus nimetatud järvede jääl traktoritega töötamise.



“Veebruari keskpaigast ei tohi masinatega töötada kotkaste asustusalal, mis ei laiene järvedele,” kinnitas Leivits, lisades, et kotkaste kaitsel arvestab keskkonnaamet mittetulundusühingu Kotkaklubi arvamust eksperthinnanguna.



Kotkaklubi juhatuse liige kotkaekspert Urmas Sellis ütles, et tema ei ole vastu, kui traktor Tõhela ja Ermistu järvel lund lükkab.



“Lükake lund, seda enam, et kotkad praegu pesal ei ole,” sõnas Sellis. “Kotkas tahab ka suvel kala süüa. Kevadel välja sulanud kalaraibetest ei piisa poegade üleskasvatamiseks.”



Harrastuskalamehed avasid järvede abistamist toetava arve 10902009839001 märgusõnaga “Järveabi”.



Järvede pärast on mures ka Tõhela külavanem Andres Laur, kelle sõnutsi on kohalikud valmis oma masinatega tulema appi järvejääd puhastama, kui luba käes. Viimaste mõõtmiste järgi ei ületa Tõhela ja Ermistu järve jää paksus poolt meetrit ja valguse juurdepääsust võib järvedele abi olla seda enam, et ilmaprognoos lubab päikesepaistelisi päevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles