Malle Tiidla: Hea giidi jutt on turistile hariv ja huvitav

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu giidide ühingu esimees Malle Tiidla.
Pärnu giidide ühingu esimees Malle Tiidla. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Möödunud nädalavahetusel, 6. ja 7. märtsil korraldasid Pärnu giidid Eesti giidide päevad, kus osales ligemale 70 külalist.


Giidide päevad toimuvad kord aastas, eelmisel aastal olid need Paides, üle-eelmisel Tartus ja tuleval aastal kogunetakse Haapsalus. Malle Tiidla on soome- ja ingliskeelne giid olnud 13 aastat, juhib oma turismifirmat Tervisereisid ja juba aasta jagu giidide ühingutki.



Pärnu giidide ühingu esimees Malle Tiidla, mida Eesti giidide päeval tehakse?


Peetakse aastakoosolekut, kohtutakse kolleegidega ja õpitakse tundma piirkonda, kus kokku tuldud. Giide olid tervitamas Pärnumaalt riigikokku valitud Mati Raidma ja Pärnu abilinnapea Jane Mets.



Külalistele esinesid sisukate ettekannetega niisugused tuntud pärnakad ja ajalootundjad nagu Aldur Vunk ja Tiit Kask, esimene neist rääkis hansalinn Pärnust, teine Pärnu kuurordi ajaloost.



Korraldasime osalejaile jalgsiekskursiooni linnas koos taastusravikeskuse Estonia termide külastusega, samuti bussiekskursioonid, tutvustamaks Pärnu linna, Sindit ja Torit.



Mis probleemid aastakoosolekul esile kerkisid?


Tööd on jäänud vähemaks, aga ma ütleksin hoopis nii: reisitakse teadlikumalt. Küsimus, mis aastakoosolekutel alati päevakorda tuleb, oli seekordki üleval – oma turu kaitsmine, et Pärnus töötaksid Pärnu giidid, Tallinnas Tallinna giidid …



Samal ajal ei saa me ju keelata, nagu Leedus tehakse, et võõrgiidid ei tohi linnu-maakondi tutvustada, sest Euroopa Liidus kehtivad vaba turu tingimused.



Meie giididel jääb üle oma taset veel tõsta, olla väga head ja julgustada inimesi kasutama atesteeritud giide.



Teiseks arutlusobjektiks kujunesid giidi riikliku kutsestandardiga seotud probleemid.



Kui palju on Pärnu ühingus giide, mis keeli nad valdavad?


Meie ühingu nimekirjas on 36 liiget. Äsja uuendasime oma andmeid Pärnu kodulehel internetis, panime sinna üles giidide pildid ja pisut taustainfot.



Pärnu giidid teevad ekskursioone eesti, vene, inglise, soome, saksa ja rootsi keeles. Suvistel hansapäevadel jagub Pärnus tööd kõikide keelte kõnelejaile.



Kuidas te end reklaamite?


Loomulikult saab meist teada turismifirmade kaudu, kuid info otsimine-leidmine on valdavalt kolinud internetti. Meid leitakse kõige enam nii Pärnu linna kui Pärnumaa kodulehe ja i-punkti kaudu.



Milline on hea giid?


Giid on nagu interpreet, ta on isiksus. Oma isiksusele vastavalt ta ekskursiooni juhibki. On giide, kes näiteks Koidula ausamba juures laulavad.



On ajaloost väga põhjalikult rääkivaid giide, on naljalugusid jutusse põimivaid giide.



Giidi jutt peaks olema nii hariv kui huvitav, miks mitte naljaga pooleks. Mitte midagi ei juhtu, kui giidi jutt ei ole arvude rägastik. Turist on puhkaja, kes tahab emotsiooni, muljet. Arve leiab ta kõikvõimalikest teavikutest hiljemgi.



Mis teid isiklikult giidiametis köidab?


Olen giid põhitöö kõrvalt nagu enamik ja ma saan kogu aeg midagi uut ning huvitavat kogeda.



Areng näib lõputu, piire ei ole. Giiditöö ei saa kunagi valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles