Koolituspäev keskendub väärtuste muutumisele

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Hansagümnaasium.
Pärnu Hansagümnaasium. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tänane koolituspäev “Väärtuskasvatus – kellele, miks, kuidas?” Pärnu Hansagümnaasiumis püüab haridustöötajates süvendada veendumust, et baasväärtuste muutus on tänapäeva ühiskonnas paratamatu.


Eri kooliastmete ja koolieelsete lasteasutuste õpetajaid ning haridustöötajaid koolitava psühholoogi Anu Virovere ütlust mööda on kogu Euroopa mõistnud, et põhiväärtused peavad muutuma.



“Materiaalsetele väärtustele keskendunud mõtlemine on asendumas püüdlusega vaimsuse poole,” jagas Mainori ja Tallinna tehnikaülikooli õppejõud Virovere Iisraelis Euroopa ärieetika konverentsil kogetut Pärnu koolituspäeval osalejatega.



Virovere ütlust mööda ei saa jätkusuutlikust majandusestki rääkida, kui meie mõtlemine ja tegutsemine jäävad rahakeskseks. “Tänapäeva inimese elu eesmärk ei saa olla raha, vaid eneseteostus, olla õnnelik,” ütles ta. “Töötegemisrõõm on oluline, töö peab pakkuma rahuldust, siis on see tulemuslik.”



Enese väärtustamine, sotsiaalne vastutus, välise edukuse asendumine isiklikku rahuldust pakkuva eneseteostusega on suund, kuhu ühiskond Virovere sõnade järgi liigub.



Muutused peavad kajastuma kooliski. “Õppimine peab olema vabatahtlik ja meeldiv, mitte hinnetekeskne, riigieksamid võiksid kaduda,” ütles Virovere, kelle arvates liigne orienteeritus välisele edule survestab lapsi ja suurendab väljalangemust põhikoolist. “Iga laps on unikaalne ja väärtuslik.”     


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles