Savisaar Viisitamme asemel kohtuotsust edasi ei kaebaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Liis Treimann/ Postimees

Keskerakonna esimehe ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul ei hakkaks ta Pärnu endise linnapea Mart Viisitamme asemel esmaspäevast kohtuotsust edasi kaebama.


"Mina tema asemel küll ei hakkaks edasikaebust esitama, sest põhimõtteliselt ju mõisteti Viisitamm õigeks. Prokurör oli eeluurimisel teatanud, et ta on korruptant ja kogu Eesti meedia kordas seda sõnakuulelikult järele - nüüd selgus, et polnud mingit korruptsiooni," kirjutas Savisaar oma blogis.



Tema sõnul süüdistas prokurör Viisitamme altkäemaksu võtmises, kuid kohtuotsusest selgus, et Viisitamm ei ole seda teinud.



"Jäi küll süüdistus riigihanke tingimuste väljapihkamisest, aga see ei ole ometigi riigisaladus. Kui Viisitamm lobiseski välja hanke tingimused, siis justiitsminister Lang teeb samasuguseid asju riigisaladustega vaata et iga päev. Ja ükski prokurör ei pahanda temaga selle üle," kirjutas Savisaar.



Pärnu maakohtu esmaspäevase otsusega saladuse hoidmise kohustuse rikkumises süüdi mõistetud keskerakondlasest endine Pärnu linnapea Mart Viisitamm kavatseb otsuse kindlasti edasi kaevata.



"Loomulikult kavatsen ma kohtuotsuse edasi kaevata," ütles Viisitamm esmaspäeval BNSile ja lisas, et kohtuotsuses on hoolimata tema süüdimõistmisest mitmeid positiivseid aspekte.



Viisitamme sõnul on positiivne see, et kohtus ei leidnud tõestamist usalduse kuritarvitamine ja altkäemaksu võtmine, milles prokuratuur teda süüdistas.



"Ma arvan, et altkäemaks oli selles kohtuasjas meedia jaoks olulisim aspekt ja see oli kõigis pealkirjades esile toodud. Kuid see ei leidnud kohtus tõendamist," lausus Viisitamm.



Viisitamme sõnul ei tunnista ta ennast saladuse hoidmise kohustuse rikkumises süüdi. "Ma ise tean, et ma ei ole neid tegusid teinud, milles mind süüdistatakse," lausus ta.



Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Külli Kivioja ütles BNSile, et prokuratuur otsustab esmaspäevase kohtuotsuse edasikaebamise pärast motiveeritud kohtuotsusega tutvumist.



Pärnu maakohus mõistis esmaspäeval Viisitamme (29) ja endise aselinnapea Simmo Saare (29) süüdi neile ametitegevuse käigus teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises ja mõistis neile rahalised karistused.



Kohus karistas Viisitamme 350 päevamäära ning Saart 250 päevamäära suuruse rahalise karistusega, summa suurus sõltub süüdimõistetu suhtes kriminaalmenetluse alustamise aastale vahetult eelnenud aasta keskmisest päevasissetulekust. Viisitamme puhul on rahalise karistuse suurus 306 950 krooni ja Saare puhul 205 500 krooni.



Lisaks mõistis kohus mõlemalt välja sundraha, kummaltki 6525 krooni, toimiku koopiate kulu Viisitammelt 1000 krooni ja Saarelt 216.80 krooni ning Viisitammelt ja Saarelt solidaarselt dokumendiekspertiisi maksumuse 20 940 krooni, teatas Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu BNSile.



Koos Viisitamme ja Saarega kohtu all olnud Vello Kingi (54) mõistis kohus altkäemaksu andmises õigeks. Samas süüdistusepisoodis mõistis kohus Viisitamme süü tõendamatuse tõttu õigeks.



Süüdistuse kohaselt edastas Viisitamm Pärnu spordihalli ehitamise pakkumiste esitamise ajal ühe ettevõtte esindajale võrdlustabeli teiste ettevõtete esialgsete pakkumiste detailidega ning andis sellega eelise just sellele firmale lõpliku pakkumise esitamisel. Kuna materjal sisaldas äritegevust puudutavat teavet, oli tegemist konfidentsiaalse informatsiooniga, mis oli teatavaks saanud Viisitammele ametitegevuse käigus.



Avaliku teenistuse seaduse kohaselt on ametiisikul kohustus hoida selliseid andmeid saladuses, seega pani Viisitamm nende andmete edastamisega toime kuriteo, mis käsitleb kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumist.



Samuti edastasid Viisitamm ja Saar süüdistuse järgi Pärnu linna tänavate hoolduseks 1. augustist 2008 kuni 31. juulini 2014 korraldatud riigihanke raames ühe saabunud pakkumuse kolmandale isikule. Materjal sisaldas äritegevust puudutavat teavet, mis väljendus konkreetsel juhul hinna kujunemise avalikustamises, mida loetakse piiratud juurdepääsuga äriteabeks ning on avaliku teenistuse seaduse tähenduses muu konfidentsiaalsena saadud informatsioon.



Seega panid Viisitamm ja Saar koos ühiselt ja kooskõlastatult pakkumuse edastamisega toime karistusseadustiku järgi kvalifitseeritava kuriteo, mis käsitleb kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumist.



Veel süüdistas prokuratuur Viisitamme ja Saart Pärnu linna usalduse kuritarvitamises, millega oleks kuriteo lõpuleviimisel tekitatud linnale ligi kolme miljoni krooni suurune kahju.



Samuti oli Viisitamm kohtu alla antud altkäemaksu võtmise ja Vello Kink (54) Viisitammele altkäemaksu andmise süüdistuses. Neis süüdistustes mõistis kohus süüdistatavad õigeks süü tõendamatuse tõttu.



Kohus mõistis riigilt õigeks mõistetud Kingi kasuks välja 165 600 krooni õigusabikulude katteks. Samuti jättis kohus riigi kanda Viisitamme ja Kingi kaitsjatele tehtud toimiku koopiate kulu 1032.60 krooni, 6000 krooni raamatupidamise ekspertiisikulu ning 615 krooni tunnistajate sõidukulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles