Vana sepikoda läks Pärnule kalliks maksma

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus Vallikääru külje all Õhtu tänaval asuv Veenuse bastioni sepikoda on ehitatud 1769. aastal.
Pärnus Vallikääru külje all Õhtu tänaval asuv Veenuse bastioni sepikoda on ehitatud 1769. aastal. Foto: Henn Soodla

Pikka aega hooletuses olnud Pärnu ajalooline sepikoda jõudis ringiga tagasi oma esialgse funktsiooni juurde, kuid hoonega tehtud müügitehingutega kaotas linn ligi kolm miljonit krooni.


Pärnus Vallikääru külje all Õhtu tänaval asuv Veenuse bastioni sepikoda on ehitatud 1769. aastal. Nõukogude ajal olid seal eluruumid, 2002. aastal. müüs linnavalitsus 80 ruutmeetri suuruse maja 650 000 krooni eest erakätesse. 2008 ostis linn maja tagasi, ent nüüd juba kolme ja poole miljoni krooni eest. Praegune linnapea tunnistab, et see oli kehv tehing, vahendas ERR.ee

"Aktuaalset kaamerat"

.



"Võib-olla viie ja kümne aasta pärast neile tehingutele tagasi vaadates võrrelduna sellega, mida see maja teist otsa pidi linnarahvale, meie külalistele ja Pärnu linna tutvustamiseks tagasi on andnud, ületab see kindlasti selle nelja- või viiekordse, minu jaoks arusaamatu hinnavahe, mis tuli linnakassast välja käia," ütles Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.



Kui veel hiljuti leidsid majas peavarju kõrvalised isikud, siis nüüd mitte. Renoveerimisel on sepikoda, ettevalmistamisel ajalootuba ja pood. Kuu alguses rentis linn sepikoja Vana-Vigala kooli sepakutseõpetajale Gunnar Varesele, kes tahab siin peale kõige muu huvilistele sepatööd õpetama hakata.



"Sepikoda võiks olla ka Pärnu lähedal vanades kolhoosiruumides, aga see ei oleks see. See väärikas sepikoda oleks ühele tegevsepale parim oma ajaloolise tausta pärast," leidis Vares.



Gunnar Vares maksab linnale renti 2000 krooni kuus, kahe aasta pärast  tõuseb hind 3000  kroonini. Siiski arvab Vares, et saab hakkama, sest maja kasutamiseks sai tehtud päris tõsine äriplaan.



Täies mahus hakkab sepikoda tööle enne juunis toimuvaid rahvusvahelisi hansapäevi. Juba praegu täidab see esindusfunktsiooni, sest just siin allkirjastati hansapäevade sponsorleping. Ametlikult avatakse sepikoda küll juunis, katustki alles pannakse, aga uksed on sepatööhuvilistele juba avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles