Toidukuller heitis alkoholiseadusele kinda

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SOS Cateringi juhatuse liikmed Jan Peitre ja Tauri Jaanson on enese teadmata alkoholiseadusega vastuollu läinud.
SOS Cateringi juhatuse liikmed Jan Peitre ja Tauri Jaanson on enese teadmata alkoholiseadusega vastuollu läinud. Foto: Urmas Luik

Noorte Pärnu meeste toitlustusäri, mis koos suupistetega võimaldab ööpäev läbi alkoholi tellida, on ajanud ärevile nii nende konkurendid, tarbijakaitse kui majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi. Nüüd ähvardabki ettevõtet väärteomenetlus.


SOS Catering OÜ äriidee toetub suuresti suuresti alkoholi jaemüügi piirangule. Nimelt on osaühing enda kinnitusel leidnud legaalse mooduse, kuidas keeluajalgi ehk õhtul kella kümnest hommikul kümneni inimesi viina, veini, õlle ja muude alkohoolsete jookidega varustada.  

Iva seisneb selles, et SOS Ca-tering ei paku alkoholi, vaid seitset muu hulgas alkoholi sisaldavat kiir-catering'i viisi igaks elujuhtumiks.  

Ministeerium kurjustab

Nii näiteks leiab SOS Cateringi kodulehelt teenuse "Lendame peale", mis sisaldab viina, mahla, vett, jääd, hapukurke ja joogitopse. "Olukord SOS" aga koosneb veinipudelist, kondoomidest, kartulikrõpsudest, joogitopsidest ja salvrätikutest. Piisab telefonikõnest ja kolmveerand tundi hiljem on kuller teil kodus lauda katmas. Ükskõik kas ühele või kümnele inimesele.

"Lähed sinna, paned oma asjad laua peale, valad neile joogid välja," rääkis SOS Cateringi juhatuse liige Tauri Jaanson, kelle sõnutsi ei toimu pappkotis alkoholi üleandmist. Seega, nagu toonitas juhatuse teine liige Jan Peitre, ei tegele ettevõte alkoholi müügi, vaid käitlemisega.   

Konkurendid on siiski skeptilised. "Teades Eesti Vabariigi seadusi, on see ju suhteliselt läbinähtav," balansseerib SOS Cateringi ärimudel Frens Cateringi Pärnu esinduse liikme Kai Tarmula hinnangul hea maitse ja seadusega lubatu/keelatu piiril.    

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kaubandustalituse peaspetsialisti Mall Pinki veendumust mööda on see piir aga juba ületatud. Tema väitel on SOS Catering rikkunud alkoholiseadust, mis keelab alkohoolseid jooke müüa nii müügikohtades kui kaasa õhtul kella kümnest hommikul kümneni. Samuti on 22-10 seaduse järgi keelatud alkohoolse joogi tarbijale üleandmine kohaleveol.

Asjale ametliku käigu andmiseks andis ministeerium korralduse tarbijakaitseametil ettevõtte tegevust uurida.

Tarbijakaitse uurib

Tarbijakaitse saatiski SOS Ca-teringile 14. mail teate haldusmenetluse algatamise kohta. Selles viidatakse mitmele tuvastatud rikkumisele ettevõtte tegevuses. Olulisemad neist alkoholi jaemüügi õiguse puudumine ja alkoholi müümine ajal, kui jaemüük on keelatud.

SOS Catering vastas, et nad ei vajagi alkoholi jaemüügi luba, kuna ei tegele alkoholi jaemüügiga, vaid osutavad catering'i ja toidukulleri teenust.

Tõepoolest, peale alkoholi sisaldavate valmisteenuste pakkumise vahendab osaühing Aleksandri, Hahni ja Villemi pubi, sushi-restorani Ahoy, Chopsticki ja Hesburgeri menüüs olevaid roogi. Pärnu piires lisandub menüü hinnale 39 krooni kohaletoomistasu, millele linnast välja sõites lisandub veel kümme krooni iga kilomeetri eest.

Tänini pole tarbijakaitse SOS Cateringile vastanud. Küll sooritas tarbijakaitseamet eile hommikul kell üheksa kontrollostu ja tellis ettevõttelt teenuse "Õdus õhtu" ehk kolm pudelit veini, juustu, joogitopse ja salvrätikud.

Küsimusele, kas kontrollostu käigus tuvastati mingeid rikkumisi, vastas ostu teinud peainspektor Kalle Toomlaid: "Tõenäoliselt, aga need asjaolud on praegu veel nii segased, et enne kui menetlust ei alustata ja see lõpule ei jõua, ei oska midagi öelda."

Register keelab

Pärnu linnavalitsuse linnavara peaspetsialisti Elo Juursalu väitel, kes aastaid tegelnud ka ettevõtlusteemadega, on SOS Cateringil igasugune alkoholi müük ja käitlemine keelatud.

Juursalu nendib, et catering-firmad võivad tõepoolest, sõltumata kellaajast, panna peolauda kattes lauale alkoholipudelid.

SOS Cateringi tiibu võib aga oluliselt kärpida seoses majandustegevuse registri sissekandega, kus kauba loetelus, mida neil müüa lubatud, on küll ühe kaubagrupina nimetatud joogid, ent mitte alkohoolsed joogid.

Juursalu sõnade kohaselt pole vahet, kas ettevõtjad nimetavad oma tegevust alkoholi müümiseks või käitlemiseks - nii või teisiti     ei tohi neil alkoholiga pistmist olla.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles