Pärnumaa aasta õppija soovib hobi ametiks muuta

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa aasta koolitaja Jüri Tenson on kalade kohta teadmisi jaganud nii täiskasvanutele kui lastele.
Pärnumaa aasta koolitaja Jüri Tenson on kalade kohta teadmisi jaganud nii täiskasvanutele kui lastele. Foto: Urmas Luik

Kolmapäeval tunnustati XVI täiskasvanud õppija nädala raames Pärnumaa aasta parimat õppijat, koolitajat ja kõige koolitussõbralikumat omavalitsust.

Aasta parimaks õppijaks valiti Pärnumaa kutsehariduskeskuses rätsepatöö tootearendust ja disaini õppinud Malle Lilleste, aasta koolitajaks Pärnu loodus- ja tehnikamaja spetsialist Jüri Tenson ja koolitussõbralikuks omavalitsuseks Pärnu linn.

Pärnu linna esitas tunnustamiseks Pärnu maavalitsus ja Pärnu linnapeale Toomas Kivimägile andis tiitli üle maavanem Andres Metsoja.

“Meie elanikkond vananeb, pensioniiga lükkub kaugemale ja majandus muutub selles suunas, et neid töökohti, mis olid kümme-kakskümmend aastat tagasi, ei pruugi tulevikus enam olla. Seepärast tuleb pidevalt õppida, sest teisiti enam ei saa,” kõneles Metsoja elukestva õppe vajalikkusest. Maavanem lisas, et oluline on õppimise enesele huvitavaks muutmine ja selles on oluline osa täiskasvanute huviharidusel.

Hobist saab elukutse

Malle Lilleste esitas aasta õppijaks Pärnumaa kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Heli Sakk-Hännikäinen.

“Üle pika aja õppima asumine on Lillestele sisendanud enesekindlust ja julgust tegutseda edasi juba kaua armastatud õmblemise ja disaini valdkonnas,” kirjutas Sakk-Hännikäinen oma õpilase kohta. “Õppija otsustas süveneda väikeettevõtluse rajamisse, luua äriplaan ja tutvustada oma võimeid ja loomingut ka teistele.”

Lilleste on Pärnumaa kutsehariduskeskuses läbinud rätsepatöö tootearenduse ja disaini kursused ning veel mitu õmbluskursust.

“Õmblemise õppimine on olnud minu unistus kogu elu,” tunnistas Lilleste pärast tunnustusdiplomi kättesaamist, seljas loomulikult iseõmmeldud ja -kaunistatud elegantne kleit. “Olen oskusi saanud katsetada pereliikmete peal, õmmeldes riideid iseendale, sest olen keskmisest pikem, ja esinemisriideid võistlustantsuga tegelnud lastele. Pean õmblemist majanduslikult praktiliseks, väärtustan taaskasutust ja vanadele asjadele uue elu andmist.”

Kursustele end täiendama viis teda soov veel rohkem õmbluskunsti peensusi tundma õppida. Tulevikus kavatseb Lilleste ettevõtjana õmblemisega leiba teenida.

“Esimest korda juhtusingi pontšo õmblemise kursusele täiskasvanud õppija nädalal,” rääkis aasta õppija. “Koolitajaks oli Heli Sakk-Hännikäinen, kes oli nii inspireeriv isiksus, et tahtsin edasi õppida.”

Lilleste on innustanud õppima pereliikmeidki: majandusharidusega minia on enese jaoks samuti avastanud kutsehariduskeskuse moodulõppe, tütar on süvenenud ema uutesse väljakutsetesse, et teda toetada ettevõtte rajamisel, abikaasa õpib talvekuudel aiandust.

“Elukestev õpe on tõesti tore ja teeb elu rikkamaks,” oli Lilleste oma kogemustele toetudes kindel.

1500 õpilast töötubades

Aasta koolitajaks nimetatud Jüri Tenson töötab Pärnu loodus- ja tehnikamaja spetsialistina maja loodussuuna õppehoones Pärnumaa keskkonnahariduskeskuses keskkonnalaboris.

Tensonit tunnustati tänapäevase õpikeskkonna loomise ja õpilaste innustamise eest. Tema viimaste aastate tööst tõsteti esile kalandusalaste õpitubade korraldamist nii täiskasvanutele kui Pärnumaa koolide õppuritele.

Tenson on kalade kohta teadmisi jaganud ka jääfestivalil ja Räimewestil, loodus- ja tehnikamaja pereüritustel, Viimsi rannarahva muuseumis jne.

“Tenson suudab luua olukorra, kus õppijal tekib huvi asjaga süvitsi tegelda ja kõike oma silmaga kogeda,” kirjutati tema kohta loodus- ja tehnikamaja saadetud esildises. “Näiteks kalatöötubadest on mitu õppijat avastanud enda jaoks kalastamise ja just nähtud fotode ja kogude põhjal.”

Aasta koolitaja ütles, et inimest aitab õppima panna olukord, kus tuleb ise teistele tarkusi jagada. Nii oli Tenson, erialalt vetikaid uuriv bioloog, sunnitud kalatöötubade tarvis teemaga süvitsi tegelema, et uudishimulike õppijate küsimustele vastata.

“Minu koolitustelt käis eelmisel aastal läbi pea 1500 õpilast,” rääkis Tenson oma õpitubade kohta. “Arvan, et meie olemegi “harjuskõppe” leiutajad: käisime mööda maakonna koole, kohvrid kaasas nagu harjuskitel.”

Tunnustusüritusele tuli Tenson otse jõelt, kus tegi keskkonnalabori uute tehnikaseadmetega esimesi mõõtmisi.

Pärnumaa keskkonnahariduskeskuses asuvasse laborisse saabusid korralikud mõõteriistad kuu aega tagasi ja nii Tenson kui tema õpilased rõõmustavad mere ja jõe uute uurimisvõimaluste üle.

Linn toetab täiskasvanute õppimist

Aasta koolitussõbralikumaks omavalitsuseks nimetatud Pärnu linna puhul tõsteti esile positiivse õpikeskkonna loomist täiskasvanutele: linnas on täiskasvanute gümnaasium, täiskasvanud saavad õppida paljudes asutustes raamatukogudest rahvaülikooli ja Maarja-Magdaleena gildini.

Pärnu on rahvusvaheliselt tuntud suveseminaride ja meistrikursuste korraldamise paik.

Linn toetab Leonid Grini ja Neeme Järvi meistrikursust Pärnus, samuti Arbo Valdma pianistide suvekooli, keelpillimängijate suvekursusi, Klaudia Taevi nimelise konkursi raames toimuvaid töötubasid jne.

TÕNi raames toimunud fotokonkursi „Elukestev õppija kultuuriruumis” võitjaks kuulutati Merlin Viir fotoseeriaga “Kaduvad tavad”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles