Hansaõun vandaalide rammule vastu ei saanud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisuguse õuna vandaalid Nooruse maja hoovist endaga kaasa viisid.
Niisuguse õuna vandaalid Nooruse maja hoovist endaga kaasa viisid. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu jõest päästetud ja Nooruse maja õue paigaldatud hansaõun ei pidanud uues asukohas vastu nädalatki – vandaalid vinnasid selle ööl vastu reedet üle aia, veeretasid Rääma kooli juurde ja lõhkusid seal tükkideks.


Nooruse maja direktori Uudo Laane sõnutsi pidi vandaalidel olema tõelist tahet ja pealehakkamist, et mitukümmend kilo kaaluva penoplastist hansaõuna, mida kaks täismeest läbi aasa pandud prussiga tõstsid, üle paari meetri kõrguse aia vinnata ja pärast seda mööda tänavaid Rääma kooli juurde veeretada.

Laane jutu järgi kuulis mitu ümbruskonna elanikku, kuidas hiiglaslik tehisõun üle aia prantsatas ja mööda tänavat veeres, kuid keegi ei olevat asja vastu suuremat huvi tundnud, sekkunud ja politseile toimuvast teada andnud.

Nii õnnestuski pahategijatel õun Rääma kooli staadionile veeretada, kus see tükkideks lõhuti ja vedelema jäeti.

Laane jutu järgi pole teada, kes õuna Nooruse maja aiast minema toimetasid. „Ju need kohalikud noorsandid olid,“ pakkus Laane, kelle arvates pidi pahategijaid olema mitu. „“Õun oli küllalt raske ja ümara kuju tõttu oli seda ebamugav tõsta. Kaks täismeestki tõstsid selle prussi abil vaid mõne sentimeetri kõrgusele.“

Nooruse maja suurt majanduslikku kahju õuna minema veeretamisega ei saanud. Laane sõnutsi on kahju pigem moraalne. „Kahju, et õunaga nii läks. Olen mitme inimese suust kuulnud, et see olevat Nooruse maja aias olnud huvitav ja omapärane. Kurb, et noorsandid ei oska lugu pidada sellest, mis hea ja ilus,“ ütles Laane.

Vandaalid katsusid hansaõunaga rammu ööl vastu reedet. Samal ööl vandaalitseti Pärnus mujalgi – Steineri aias pani kellegi kuri käsi põlema laste soovide puu, kuuldavasti olla lõhutud pinke ka jõe ääres Jaansoni rajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles