Tippettevõtjad jagasid mentorklubis kogemusi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Ärikorralduse poolelt sain teada, et olen õigesti talitanud, sain enesekindlust,” ütleb mentorklubi koolituse kohta õmblusettevõtte OÜ Rosamunde omanik Helen Sommer.
“Ärikorralduse poolelt sain teada, et olen õigesti talitanud, sain enesekindlust,” ütleb mentorklubi koolituse kohta õmblusettevõtte OÜ Rosamunde omanik Helen Sommer. Foto: Urmas Luik

Keset Surju küla, vallamajaga sama katuse all, vuristavad naised õmblusmasinatel kokku esemeid, mis jõuavad ülemere tellijani, ettevõtte omanik on mentorklubi koolituse läbinud ja ideedest tulvil.


Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskuse (PEAK) mentorklubi kohta jõudis ligi 300 elanikuga Surju külas 2007. aastast tegutseva OÜ Rosamunde juhataja ja omaniku Helen Sommerini teave projekti eestvedaja kaudu.

“Mentorklubi tundus koolitussarjana laia ala haarav ja igat valdkonda puudutav, enamasti on ju koolitused spetsiifilised,” räägib Sommer ja lisab, et kord kuus veerandsaja kilomeetri kaugusele Pärnusse teadmisi täiendama sõita oli talle igati aja- ja jõukohane.  

“Ärikorralduse poolelt sain teada, et olen õigesti talitanud, sain enesekindlust juurde ja vabas vormis arutelu mentorite ja men-tiidega andis mõtteid meie väikese õmblustööstuse arendamiseks,” mainib Sommer.

Mentiid ja mentorid

PEAK alustas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja Pärnu maavalitsuse toetusel mentorklubi projektiga detsembris ja viimane koolitus oli enne jaani. Rõhuasetus tehti kodumaakonna ettevõtjate teadmiste täiendamisele klubi vormis, sarikoolitusest võttis osa 19 mentiid ehk kuni kolm aastat tegutsenud ettevõtjat ja neli mentorit ehk pikaajalise kogemusega ettevõtjat.

Seitsme klubiõhtu teemad hõlmasid läbirääkimisi kui ärilist suhtluskeelt, tõhusa ärikommunikatsiooni nõudeid, meeskonnatööd, turundust, toote- ja teenusearendust  ning teisigi ettevõtlusvaldkonna päevakajalisi küsimusi.

“Ettevõtte alustamine ei ole keeruline, kui on mõte ja entusiasm, selleta ei tee midagi,” väidab Sommer, kes endaga kokku annab õmblustööd viiele Surju kandi naisele ja täidab väike- ja erisoove, näiteks õmbleb majutusasutustele voodipesu, võtab vastu reklaamifirmade tellimused ja valmistas mentorklubi kontaktide tulemusena Pärnu hansapäevaliste ajastutruud rõivad.

“Teostan teiste ideid, mul oma toodangut ei ole, need on väikepartiid ja -tellimused, mida suur vabrik ei saa või ei taha ette võtta,” nendib Sommer.    

Üks mentoreid oli pika ettevõtjakogemusega Eero Rändla, kes on juhtinud nii rahvusvahelise kontserni plokitehast Häädemeeste vallas kui Eston Ehitust ning on jäätmekäitlusettevõtte OÜ Paikre nõukogu esimees.

Rändla kiidab PEAKi mehi selle eest, et nad mentorklubiga algust tegid. Koolitustel seoti lektorite ettekanded ettevõtjate kogemustele tuginevate näidetega elust endast.

“Minu ettepanek on sellist koolitusvormi jätkata, kuid ettekannetes tuleks auditooriumi arvestades lähtuda väikeettevõtete erilisusest, võrreldes suurettevõtetega, ja projekti lõpuüritusega võiks kaasata lähipiirkondade mentiisid, et nad saaksid luua ettevõtlusalaseid sidemeid,” räägib Rändla.   

Suhtlemine ja näpunäited

PEAKi projektijuht ettevõtluse valdkonnas Margus Randmäe arvab, et mentorklubi projekti oli vaja eelkõige kahest aspektist. Kõigepealt seetõttu, et see ärgitas Pärnumaa ettevõtjaid omavahel suhtlema ja koostööle ning julgustas alustajaid küsima nõu kogemustega ettevõtjatelt.

“Teisalt on mentorlus nii maailmas kui Eestiski järjest enam leviv ettevõtte juhtide enesetäiendamise, teadmiste ja kogemuste hankimise vorm, kus ettevõtte alus-tamis- ja arengufaasis tekkivad küsimused saavad vastuse teoreetilise tausta ja praktiliste näidete abil,” räägib Randmäe.

Randmäe kui koolituse eestvedaja tugineb osalejate arvamusele ja väidab, et mentorklubist said kasu nii mentiid ehk alustavad ettevõtjad kui mentorid ehk koolitajad. “Usun, et nooremate kolleegide juhendamine aitas kogenud mentoritel endilgi oma juhtimiskogemusele süsteemselt tagasi vaadata ja seda analüüsida, igal juhul huvi projekti vastu oli suur, klubiga sooviti liituda ka siis, kui projekt juba pooles ulatuses  oli läbitud,” lausub Randmäe.

Pärnumaal tuntud tipptegijate Eero Rändla, Aime Vilgase, Egon Elsteini ja Cardo Remmeli kõrval esinesid mentorklubis teemati koolitajatena Marju Unt Estonian Euromanagement instituudist, Siiri Einaste OÜ Majanduskoolitusest, Jakob Saks Ekspordi Akadeemiast ja teised mainekad lektorid.  

“Et huvi on olnud väga suur ja esimest korda Pärnumaal toimunud mentorklubi võib lugeda õnnestunuks, jätkub projekt suure tõenäosusega,” eeldab Randmäe, mõeldes öelduga selle aasta lõppu, uue algust.

PEAKi kui korraldaja poolelt vaadates õigustas mentorklubi vormis koolitamine, õppimine ja koostöö arendamine igati omalaadset esimest ettevõtmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles