Mustikas meelitab kuumast hoolimata metsa

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staažikas turumüüja Nina pakub mustikaid 50 krooni eest kilo kohta. Kohalike kõrval ostavad soomlasedki, teinekord tullakse suisa ämbriga, et talveks moosivaru keeta.
Staažikas turumüüja Nina pakub mustikaid 50 krooni eest kilo kohta. Kohalike kõrval ostavad soomlasedki, teinekord tullakse suisa ämbriga, et talveks moosivaru keeta. Foto: Hille Rokk

Tänavune mustikasaak ähvardab jääda mullusest oluliselt kehvemaks, kuid nobedamad korjajad on juba mitmendat nädalat metsa all ja poolesaja krooni eest saab turultki kilo marju kätte.

Eile keskpäeval Pärnu turul mustikatega just priisata polnud. Kogenud müüjate jutu järgi on valik hommikuti mitmekesisem, kuid need, kes ämbri-paar eelmisel päeval metsast noppinud, müüvad selle kiirelt ära ja jäävad vaid kauplejad, kes ise põõsaste vahel küürutamas ei käi, vaid marju teistelt kokku ostavad.

Kilo poolsada krooni

Keskmiselt tuli mustikakilo eest maksta 50 krooni, hoolikalt otsides leidis kümme krooni odavama pakkumisegi. Kilohinna kõrval pakuti marju 40 krooniga liitri kohta.

Staažika turumüüja Nina kinnitusel hindade märkimisväärset langust oodata ei maksa, sest ostjaid jagub sellegagi ja mustikasaak on tänavu võrreldes mullusega, kui marju oli puude varjus rohkem, kui korjata jaksati, oluliselt väiksem.

“Rikkal mustika-aastal rapsitakse metsas masinatega ja see lõhub taimepealsed ära, pärast pole mitu suve head saaki oodata,” teadis naine rääkida. Oma rolli mängib harjumatult kuum ja põuane suvi.

Nina ise marju ei korja, vaid kaupleb teiste naiste päevatööga, kes tunde metsas veedavad, õhtul mustikad puhastavad ja hommikul talle müümiseks üle annavad.

Ehkki päevad pole vennad, leiab suurem osa kaubast soovija. Selle kinnituseks rääkis Nina loo naisest, kes esmalt küsis, kust turul ämbrit osta saab, ja seejärel tuli pangega marjade järele. Võttis korraga 12 kilo ja lahkus rõõmsal meelel.

Et Pärnumaal nagu ka mujal Eestis puudub ühtne marjade kokkuostu võrgustik, teeb osa korjajaid saagi rahaks turul, teised müüvad selle kokkuostjatele, kes tavaliselt vallakeskuste ja külapoodide seintele oma kuulutused jätavad.

Tahkuranna vallavalitsuse planeerimisnõunik Maia-Liisa Kasvandik kinnitas, et saagirikkuse poolest tuntud Tahkuranna vallas on selliseid teateid mitmel pool üleval ja lisateenistuse otsija leiab need kerge vaevaga.

Kokkuostjaid jagub

Ajalehes mustikate kokkuostu reklaamiva Jevgeni Aleksejevi sõnul on marju vähem, kuid sel nädalal on mustikaid kokkuostu rohkem toodud kui eelmisel. Puhastamata marjakilo eest maksab esimest aastat sellel alal tegelev mees eilse seisuga 23 krooni ja lubab kaubale järele tulla Pärnumaa piires. “Korjajaid ikka jagub, inimesed tahavad ju raha saada,” ütles Aleksejev, kes müüb kogutud mustikad suurtöösturitele edasi.

Maarjamaa mustikas pidavat väärt kraam olema näiteks Hiinas ja Jaapanis, kuhu üle Eesti marju kokku ostev aktsiaselts Saarek neid ekspordib.

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) koduleheküljel on mullu suvest kaardistatud Eesti marjarikkad piirkonnad, Pärnumaale jääb neist viis. Nimekirja leiab internetiaadressilt http://www.rmk.ee/teemad/looduses-liikujale/marjad-seened. RMK rõhutab, et nimetatud piirkondades korjatud marjad on tervislikud, sest metsa pole viimastel aastatel väetisi külvatud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles