Suupillifännid kogunesid kuursaali

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suupillimängijate Feliks Kargi (vasakul) ja soomlaste Martti Laulaja ja Matti Ylitalo rõõmus taaskohtumine.
Suupillimängijate Feliks Kargi (vasakul) ja soomlaste Martti Laulaja ja Matti Ylitalo rõõmus taaskohtumine. Foto: Ants Liigus

Eile hommikupoolikul sumises kuursaal mõnusas meeleolus, sest Pärnusse mitmest riigist suupillifestivalile “Baltic Nordic Harmonica” kokku sõitnud mängumehed lobisesid taaskohtumise rõõmus ja puhastasid algava konkursi eel oma instrumente.

Prantsusmaalt saabunud ja ennast žüriitoolile istuma seadnud suupilliakadeemia professor Jean-Louis Emmenecker tõdes, et esmapilgul on Pärnu jätnud talle suurepärase mulje. Võrreldes viie aasta taguse ajaga, on linn palju puhtam ning haljasalad ja pargid on korras ja ilusad.

Emmenecker rääkis, et tema suupilliakadeemias õpib praegu 21 suupilliõpilast. Akadeemia annab täieliku muusikahariduse ja kooli lõpetajad saavad riikliku diplomi. Selle instrumendi populaarsus on küll suurem Saksamaal, seal tegutseb palju suupilliorkestreid, üldse harrastatakse rohkem grupimängu.

Prantsusmaal on seevastu enam soolomängijaid. Emmenecker on Pärnu festivali jaoks ette valmistanud spetsiaalse kava, mängides kontserdimajas filmi- ja kantrimuusikat, vabaõhukontsertidel aga pigem rahvamuusikat.

Emmeneckerit kuuleb täna õhtul kuursaali kontserdil “Harmonica Fireworks” ja pühapäevasel Ranna kõlakojas.

Samadel kontsertidel astub üles festivali peakülaline, Hollandi suupillikvartetti Fata Morgana. Ansambli liikmed löövad samuti kaasa žürii töös.

Ronald Kamming ja Rob Jannsen viibisid Pärnus 2002. aastal ja nendivad, et kaheksa aastaga on linnake palju muutunud. Mõlemad mehed alustasid suupillimänguga üheksa-aastaselt suupilliorkestris ja on mänginud seda instrumenti ligemale 40 aastat.

“See aeg on olnud lõbus. Oleme reisinud üle terve maailma ja kõike seda tänu muusikale. Arvatakse, et oleme muusikud, tegelikult on see meie hobi,” lausus Kamming, kes on ametilt advokaat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles