Pärnu gildipäevad sünnivad täna uuesti

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Vahepeal varjusurmas olnud Pärnu gildipäevad ärkavad pärast mõneaastast pausi täna taas, et kahe päeva jooksul kesklinn käsitööliste müügilettide, ostuhuviliste ja muusikaga täita.

Pärnu gildipäevad sündisid 1995. aastal ja sellele järgnevatel suvedel vedas neid tuntud pottsepp Eddi Leet. Viimasel kolmel aastal jäid gildipäevad ühel või teisel põhjusel ära, kuid nagu Leet ütles, oli nõudmine nende taastamise järele nii suur, et ei jäänudki muud üle.

Leedi arvates ei olegi mõtet käsitöölaatu nii suureks ajada nagu hansapäevade ajal, kus oli ligemale 400 kauplejat. Varasemat tagasisidet meenutades märkis Leet, et just kauplejate seas olid gildipäevad väga soositud, ilmselt seetõttu, et nii pääseb oma kaubaga rohkem mõjule.

Kui varem seisis südalinnas asuvaid jalakäijate tänavaid huviliste hordidega ummistanud laada eesotsas eelkõige Leet, siis nüüd korraldab gildipäevi Maarja-Magdaleena gild, kuhu muidugi Leetki kuulub.

Leet seob varasemad ja nüüdsed gildipäevad tervikuks ka selles mõttes, et kui kunagi sai laadamelu taustaks koos sõpradega Pärnu Poiste nime all musitseeritud, siis täna-homme on Pärnu Poisid suisa peaesineja staatuses, lauldes suurürituse täna avatuks ja homme kell 19 lõppenuks. “Üliväikese koosseisuga esineme natuke alguses ja õhtuks ajame ehk suurema kamba kokku,” sõnas Leet.

Herdis Elmend Maarja-Mag-daleena gildist valgustas, et gildipäevadele on oodata ligikaudu 150 käsitöömüüjat ja nende mahutamine südalinna tänavale kujutab endast päris keerulist ülesannet, sest samal tänaval paiknevad poedki tahavad, et kliendid nende kaupa näeksid ja ukseni pääseksid.

Pärnu gildipäevad teeb Elmendi sõnutsi eriliseks see, et müüma tulevad käsitöölised ise, mitte vahendajad. “Päris ehe ja mõnus käsitöö tuleb siia,” kinnitas ta. Suurim erinevus gildipäevade ja rahvusvaheliste hansapäevade käsitöölaada vahel on Elmendi selgitust mööda gildipäevade kompaktsus, sest kõik on kesklinnas koos ega ole hajutatud väga suurele alale.

Gildipäevade üks korraldajaid tekstiilikunstnik Kadri Rebane (pildil), kes eile vähehaaval juba tänaseks valmistus, arvas, et ostmine ja müümine polegi selle ettevõtmise puhul tähtsaim. Peamine on emotsioon, sest mõnus olemine iseloomustas gildipäevi juba varem ning sama joont hoiab gild edasi.

Peale käsitöölaada kesklinna tänavail leiab kauplejaid Maarja-Magdaleena gildi majast, Punasest tornist ja Steineri aiast, mis on gildipäevade süda, kus terve tänase ja homse päeva toimib elava muusika lava.

“Andsime eelkõige võimaluse esineda meie oma Pärnumaa vahvatele muusikutele. Meie kandis on nii palju väga lahedaid esinejaid ja Steineri aias võikski olla kõigi pärnakate lava,” kõneles Rebane.

Gildipäevad algavad täna keskpäeval Steineri aias, kus igal täistunnil kõlab muusika või astuvad üles tantsurühmad, ja vältavad homme õhtuni.

Homme kell 16 sulavad gildipäevad kokku kogu Pärnu kesklinna ja ranna rajooni hõlmava festivaliga “Augustiunetus”, mis samuti Steineri aias avatuks kuulutatakse. 13. Pärnu gildipäevad jõuavad lõpule homme kell 20.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles