Vladimir Klitško ootab ukrainlastelt uut mõtlemist

Aino Siebert
, Baltische Rundschau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enne oma järgmist suurduelli, seekord USAs elava nigeerlase Samuel Peteri vastu, vastas Ukrainast pärit ja Saksamaal elav poksitäht Vladimir Klitško ajakirjanike küsimustele.

”Poliitikaga tegeleb meie peres ainult minu vend Vitali, kuid arvan, et ukrainlased peaksid hakkama kiiresti teisiti mõtlema, sõna ”mina“ asemel ”meie“ kasutama. Muudmoodi pole võimalik saavutada sellist ühiskondlikku heaolu nagu läänes,“ avaldas Klitško.

Minu küsimusele, kui kaua läheb tema arvates Ukrainal veel aega, enne kui kunagisest nõukogude liiduvabariigist saab arenenud demokraatlik riik, vastas Vladimir Klitško: ”See oleneb muidugi sellest, kui ruttu on võimalik ukrainlasi ja venelasi omavahel lepitada, korruptsiooni ohjeldada ja demokraatliku mõtteviisiga inimesi riigiaparaati tegutsema meelitada. Nad kujutavad endale ette, et heaolu tuleb lubadustest, et selle nimel ei peagi ise töötama.”

Vladimir kui Klitško poksivendadest noorem on sündinud 1976. aastal Semipalatinskis Kasahstanis, tema isa oli Nõukogude ohvitser, ema pedagoog. Kuigi perepea oli ukrainlane, räägiti kodus peamiselt ema tõttu vene keelt. Poksitäht, kelle hüüdnimi on Dr Steelhammer (Terashaamer), kinnitas aga, et saab isakeelest aru ja pooldab seda, et Ukrainas on riigikeel ukraina keel.

Poksijavennad toetasid 2004. aastal oranži revolutsiooni. Vitali Klitško esindab seda Klitško bloki saadikuna Kiievi linnas. Seda, kui kuumaks võivad Ukraina pealinna poliitikas emotsioonid kasvada, näitab pea aasta tagasi linnanõukogu istungil toimunud kaklus.

Tookord käsitleti linnavalitsuses uut korruptsioonivastast seadust. ”Meie vastased muutusid agressiivseks, mina oma rusikaid ei kasutanud,” selgitas profipoksi WBC raskekaalu maailmameister, kes heitis oma vastasmängijale linnapea Leonid Tšernovetskile ette riigi kinnisvara illegaalset müüki. “Ukrainal võib olla ainult siis helge tulevik, kui kõrvaldatakse riigi suurim tõke – korruptsioon,” ütles poksija-poliitik.

Samuti soovib kolme lapse isa näha lähitulevikus oma kodumaad Euroopa Liidu liikmena ja tuua valitsusse uut eliiti – noori, kes on saanud välismaal hea hariduse.

Vennad Klitškod hoiavad igas olukorras kokku, nende vahele ei mahu isegi paberileht, on öelnud Vitali treener Fritz Sdunek. Seetõttu ei toeta Vladimir oma venda Vitalit ainult poliitiliste eesmärkide saavutamisel, vaid heategevuseski. Saksamaal ülipopulaarsed poksijavennad avavad meelsasti oma kukru, kui küsimus on lastes, nad finantseerivad haridusprojekte, kuid seisavad esireas ka siis, kui võideldakse narkootikumide ja HI-viiruse vastu.

11. septembril Frankfurdi Commerzbank-Arenal toimuvat kindaduelli Vladimir Klitško vs. Samuel Peter kannab kella 22.10st (Kesk-Euroopa aeg) üle telekanal RTL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles